Prej in potem: Kuhinja v stanovanju s pridihom moderne gorske koče

Mračna, natlačena in majhna, nato pa …


Rezultat prenove je povsem sodobna in modno črna intepretacija gorske koče, je povedala arhitektka Nina Štajner, ki so ji lastniki po nakupu starega stanovanja v Čičarah v Kranjski Gori zaupali posodobitev z ambicioznimi pričakovanji: želeli so si počitniški apartma, ki omogoča udobno bivanje, odraža estetiko modnega stanovanja v temnih tonih, s poudarjenimi teksturami ter industrijskimi detajli. Zahtevno za majhen prostor, ki po prenovi obsega le 53 kvadratnih metrov, sploh kar se tiče temnih barv.

Kako ji je uspelo? Celotno stanovanje si lahko ogledate tukaj, nas pa je najbolj zanimal kuhinjski prostor, ta je združen v bivalnem prostoru z jedilnico in dnevno sobo. Čeprav je kuhinja precej majhna, ima vse elemente za udobno uporabo.

Priporočamo še: Prej in potem: čudovita kuhinja mladega para iz Ljubljane

Ogledalo

Majhnost prostora so optično povečali s pomočjo ogledal, ki jih je mogoče opaziti v vlogi front omar in kuhinjskega ozadja: »Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo, kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji,« je razložila arhitektka.

Pult po meri in viseče omarice

»Kuhinjo smo naročili pri znanem švedskem pohištvenem gigantu, ter jo prilagodili lastnim potrebam s po meri narejenim debelejšim pultom, ki se ujema z jedilno mizo, ter klubskima mizicama. Kljub temu, da je kuhinja majhna, vsebuje vse potrebne elemente, dovolj shranjevalnih površin smo zagotovili z visokimi visečimi omaricami, ki segajo vse do stropa.« V majhnih prostorih je treba iskati male podrobnosti, takšno arhitektka vidi tudi v delono odprtih omarah, v katerih pride do izraza lep razstavljen porcelan.

Retro hladilnik in industrijski elementi

Tudi za velik in impresiven hladilnik se je našel kot: »Zaradi pomanjkanja prostora v liniji kuhinjskih elementov smo hladnilnik umestili ob drugo steno ter izbrali lep prostostoječ model retro izgleda v črni barvi.« Industrijski pridih odsevajo tudi kovinski jedilni stoli in velika jedilna miza, ki so jo izdelali po meri, robustnost pa je arhitektka Nina Štajner uravnotežila z elegantnimi visečimi svetilkami. Prav tako je v prostor umeščena omarica z električnim kaminom, ki doprinese k toplemu alpskemu ambientu.

Interpretacija starinskih lesenih opažev

Za talne obloge so izbrali vinil v teksturi temnega kamna, zanimivo pa je, da so se s tem materialom poigrali na zelo izviren način: »Vinil v teksturi toplega lesa opazimo tudi v vlogi stenske obloge na dekorativnih stenskih panelih. Ti paneli so glavni dekorativni poudarki v prostoru, služijo pa tudi kot ambientalna osvetlitev prostora, saj so od zadaj indirektno osvetljeni. Stenski paneli z leseno teksturo so sodobna interpretacija starinskih lesenih opažev, ki so zelo značilni za jedilnice lokalnega okolja,« doda Nina Štajner.

Priporočamo še: Prej in potem: Kalifornijska kuhinja

Fotografije: Anže Vrabl

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed