Vse, kar morate vedeti, preden se lotite barvanja kuhinjskih omaric

Bi tudi vi radi malce prenovili svojo kuhinjo?

Če je minilo že nekaj časa, odkar ste kupili domačo kuhinjo, ste se je verjetno že malce naveličali, kajne? A ker zna biti menjava kuhinjskih regalov kar velik finančni zalogaj, poleg tega pa zahteva tudi kar nekaj časa in potrpljenja, se mnogi odločijo le za osvežitev omaric.

Na prvi pogled se zdi nekaj potegov s čopičem pravi mačji kašelj, a naj vas opozorimo, da boste za obnovo kuhinje vseeno potrebovali kar nekaj volje in denarja. Brez skrbi, prenove nikakor ne odsvetujemo, menimo pa, da je, preden se je lotite na vrat na nos, dobro prebrati spodnjih nekaj nasvetov, za katere bi si gotovo želeli, da bi vas kdo opozoril.

Portal The kitchn je pripravil kratek vodič za obnovo kuhinjskih omaric, mi pa spodaj povzemamo najpomembnejše, kar morate vedeti, preden poprimete za lončke z barvo.

Čas

Kot smo že omenili, je potrebno, da se pred pleskanjem kuhinje prepričate, da lahko projektu namenite nekaj dni. Obnova kuhinje vam bo namreč vzela malce več časa kot le en dan. Priporočamo, da si rezervirate pet dni, saj boste tako lahko obnovo opravili res temeljito, končni rezultat pa bo precej bolj estetski, kot če bi se ga lotili površno.

Denar

Seveda je domača obnova kuhinje cenejša v primerjavi z nakupom nove kuhinje, vsekakor pa ni zastonj. Vzemite v zakup, da boste za nakup barv in drugega materiala in pripomočkov potrebovali med 200 in 600 evrov, odvisno od tega, kako velika je vaša kuhinja. Nakup čopičev, barve, zaščitnih trakov in papirja za brušenje vam nikakor ne uide.

Priprava

Ko smo ravno pri brusilnem papirju, naj omenimo, kako pomembna je predpriprava. Pravzaprav bi lahko rekli, da je ta skoraj pomembnejša od pleskanja, vzela pa vam bo tudi največ časa. Da bo pleskanje potekalo karseda gladko, je nujno, da kuhinjo nanj dobro pripravite. Najbolje je, da izpraznite vse omarice, prostor najprej temeljito pomijete in razkužite, nato pa se lotite brušenja omaric, saj se bo barva le tako nanje dobro in enakomerno oprijela. Ne pozabite tudi na zaščito tal, stene in drugih površin, ki jih ne želite pobarvati.

Pripomočki

Priporočamo, da se na lov za pripomočki nikar ne odpravite brez seznama. Na njem ne smejo manjkati brusilni papir, obloge za zaščito površin (najbolje, da posežete po zaščitni foliji za pleskanje) in zaščitni trakovi, da boste slednje lahko pritrdili. Posebno pozornost namenite barvi in čopičem. Izberite dovolj prekrivno, da boste imeli s pleskanjem čim manj dela, čopičev pa si priskrbite več. Različni so namreč primerni za različne površine, zato ne pozabite na tiste majhne, s katerimi boste lahko dosegli tudi najmanjše vogale in kotičke. Če je vaša kuhinja brez štukatur in drugih reliefov, priporočamo nakup valjčka, s katerim je nanašanje barve najenostavneje in zelo enakomerno.

Plan

Ko boste nakupili vse pripomočke, potrebujete le še dober plan. Najprej izpraznite kuhinjo in vse, kar ni pritrjeno, odnesite v drug prostor. Nato dobro posesajte, pomijte tla, nato pa razkužite še kuhinjo. Sledi odstranjevanje vratc, za kar vam bo prav prišel izvijač, nato pa se lahko lotite brušenja površin, ki jih želite obnoviti, saj se bo tako barva lepše prijela. Nato prekrijte in oblepite vse predele kuhinje, ki jih ne želite pobarvati. Zaščitite tudi prostor za sušenje, kamor boste odlagali že pobarvane omarice. Sledi barvanje: bodite natančni in potrpežljivi, ker pa boste barvo morali nanesti večkrat, vedno počakajte, da se prejšnji nanos dobro posuši. Ko boste (po nekaj dneh) gotovi s pleskanjem, vas čaka le še čiščenje in pritrjevanje kuhinjskih omaric. Kljub temu, da se je barva že posušila, bodite z njo previdni še nadaljnjih pet dni.

Preberite še: Trend: To je barva, ki osvaja kuhinje to sezono

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed