Janja Štrumbelj: kako do potice brez stresa
Zadnji tedni so bili za Janjo Štrumbelj še posebej slovesni: obeležila je deseto obletnico obstoja znamke lePotica, ki je tlakovana z ličnimi porcijskimi potičkami, poleg tega pa je izdala svojo prvo knjigo. Ta nosi naslov Potica brez stresa, vanjo pa je avtorica zajela več kot 30 receptov za pripravo sladkih in slanih potic. Recepti so tradicionalni in tudi malo bolj moderni, hkrati pa so v knjigo zajeti številni triki, ki jih velja upoštevati pri peki te znamenite sladice. In ker se v začetku decembra že počasi pripravljamo na praznično peko, smo Janjo Štrumbelj povprašali za nekaj nasvetov, pomočjo katerih bo peka potice minila brez stresa.
Pomembni koraki, pogoste napake
Kaj je torej treba upoštevati, ko se peke potice lotimo doma? »Zelo pomembna je izbira kakovostnih in svežih sestavin – še posebej pri orehih moramo biti pozorni, da niso žaltavi. Če nismo vešči peke ali pa potico pečemo samo enkrat ali dvakrat na leto, je pomembna priprava – da si sestavine in pripomočke pripravimo na delovno površino, da ne skačemo sem in tja po kuhinji, ker se lahko zgodi, da v trenutku nezbranosti tudi kaj pozabimo dodati v testo ali nadev. Pri pripravi potice se nam ne sme muditi, saj ta zahteva svoj čas, ki pa ne more biti čisto določen, saj nanj vpliva več dejavnikov, denimo svežina kvasa, temperatura prostora, velikost potice in ne nazadnje naša spretnost,« pojasni Janja Štrumbelj.
Ko beseda nanese na pogoste napake, ki nastanejo pri domačih poticah, pa sogovornica omeni to težavo: »Največkrat vidim, da kos odrezane potice ne stoji skupaj, ampak razpade na plasti testa, ali pa da skorja odstopi od sredice. Največja groza za vsakega poticopeka pa je potica, ki se med ohlajanjem sesede, kar je znak, da so v potici nastale luknje.«
Rudolf van Veen in družina Trump
Sicer pa je Janja Štrumbelj v desetletju z le Potico doživela že marsikaj: na poslovni poti ji je ob strani stal etnolog Janez Bogataj, kot tudi gostinska družina Jezeršek. Kmalu po ustanovitvi lePotice je to tradicionalno sladico, ki jo je spekla Janja Štrumbelj, poskusil znani nizozemski kuhar Rudolph van Veen, leto kasneje so se lePotičke predstavile na Expu v Milanu, pred štirimi leti pa je na Starem trgu v Ljubljani odprla butik, v katerem se vse vrti okoli lično izdelanih potičk.
Ker je tu že konec leta in čas, da si zastavimo nove cilje in na glas povemo želje, smo Janjo Štrumbelj vprašali tudi, kaj načrtuje v prihodnosti. »Želim si ponudbo razširiti tudi na slane potice in ustvariti še kakšne nove kombinacije okusov – morda se jih nabere za še eno knjigo, saj sem v tej prvi knjigi predstavila predvsem osnove, ki bodo najbolj v pomoč tistim, ki se s peko potice šele spoznavajo,« pojasni sogovornica in doda: »Zelo bi bila vesela priložnosti, da bi pripravo tradicionalne slovenske potice predstavila Slovencem v Ameriki, saj se je pri njih skozi zgodovino razvila različica, ki še najbolj spominja na orehov štrudelj. Ko pri nas vidijo, kakšna je prava slovenska potica, so presenečeni nad razliko v okusu in videzu. Zato je knjiga izšla tudi v angleškem jeziku.«
Pa še nekaj nas je zanimalo - komu bi rada postregla svojo potico? »Če res ne bi bilo omejitev, bi potico postregla družini Trump za božično večerjo,« pogovor z nasmeškom zaključi Janja Štrumbelj, ustanoviteljica lePotice in avtorica nove knjige o tej tradicionalni slovenski sladici.
Priporočamo še: Koktajl: martini tiramisu (VIDEO)