Odprta Kuhinja

Hitra zimska juha: za takrat, ko nam primanjkuje časa

Hitra zimska juha: za takrat, ko nam primanjkuje časa (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Med tednom obožujemo recepte za tiste jedi, ki so pripravljene hitro, iz preprostih in poceni sestavin, hkrati pa okus pričara topel občutek.

Ta zelenjavna juha je vsekakor recept, na katerega se gre spomniti v dneh, ko se ti s kuhanjem res mudi. Sicer je juha, a če vanjo dodamo še kak krompir, kuhano čičeriko ali fižol, morda lečo, za ljubitelje mesnih jedi pa na kolutke narezano hrenovko ali kocke prekajenega mesa, se lahko spremeni v čisto solidno enolončnico.

Sestavine

Za 4 osebe.

  • polovica srednje velikega pora
  • 3 ali 4 srednje veliki korenčki (rdeči in rumeni)
  • za eno pest romaneska (ki ga lahko nadomestimo s cvetačo)
  • nekaj vejic peteršilja
  • malce olja
  • (zeliščna) sol

Priprava

  1. Na žlici ali dveh olja prepražimo por, ki smo ga prerezali počez, oprali in narezali na drobno.
  2. Medtem ko se praži, olupimo korenje in tudi tega narežemo res na drobno. Dodamo k poru, zalijemo z dobrega pol litra vode, dodamo (zeliščno) sol.
  3. Medtem ko čakamo, da zavre, operemo še romanesko, stebelni del razrežemo na drobno, podobno kot korenje, cvetke pa razdrobimo ali razrežemo na manjše kose in vse skupaj dodamo v lonec.
  4. Ko zavre, ugasnemo ogenj in pustimo približno 15 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča, hkrati pa se juha nekoliko ohladi.
  5. Preden postrežemo, vmešamo še peteršiljevo zelenje, nasekljano na drobno.

Priporočamo še: Kroglice s pudingom, ki ne smejo manjkati na pladnju s piškoti (VIDEO)

Datum Objave: 13.12.2024 ob 07:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: