Odprta Kuhinja

Poletni recept po italijansko, ki navduši

FOTO: Lidl Slovenija
Odpri galerijo
A+   A-
Italija se po anketah sodeč redno uvršča na prvo ali drugo mesto najbolj priljubljenih gurmanskih destinacij na svetu.

Sredozemska kuhinja je glavna karakteristika pisanih jedi, v katerih uporabljajo plodove morja, meso, zelenjavo, začimbe, sadje in vse, kar pride iz gozdov, rek ali s planinskih višav. Bogati, barviti krožniki so priljubljeni po vsem svetu, italijanska kuhinja se je razširila do Amerike in Avstralije. Vedno sveže sestavine in preprosta priprava so skrivnost priljubljenosti teh preprostih, a slastnih jedi. S svojimi karakterističnimi jedmi se ponaša dvajset italijanskih dežel, od Milana, znanega po rižoti, prek Bologne z mortadelo in bolonjsko omako do pic iz Neaplja ... Dežela od severa do juga ponuja kulinarične presežke.

V času italijanskega tedna v Lidlu odkrijte pestro izbiro najboljših produktov. Postrezite si s siri, od sveže burrate, bivolje mocarele do zorjenih sirov, poskusite pikantno gorgonzolo, 24 mesecev zorjeni parmigiano reggiano, 14 mesecev zorjeni grana padano ali slastni ovčji sir pecorino toscano. Na krožnik zložite mortadelo, parmski pršut ali pršut San Daniele, slastno govejo bresaolo ali slanino guanciale, panceto piacentino in v košari ponudite krhke krekerje in bruskete. Izberite že pripravljeno lazanjo na sicilijanski način z govedino ali zelenjavo, hrustljavo specite pice, veliko vrst jih je v Lidlovem zamrzovalniku, ali skuhajte različne polnjene sveže jajčne testenine. Na krožniku jim dodajte odlično oljčno olje in po njih naribajte zorjeni sir. Poskrbljeno je tudi za sladke dobrote: lahko se posladkate s pistacijami, oblitimi z mlečno čokolado, ugriznete v mehki mandljev nugat torroncini ali pa izberete osvežilno rikoto, ki je na voljo z okusom lešnika, gianduje (mešanica čokolade in lešnikove paste) ali maline. V hladilniku vas čaka tudi tiramisu.

S krožnikom v barvah italijanske zastave (zelena, bela, rdeča) boste očarali vsakogar. Jed, ki navdušuje s svojo enostavnostjo, atraktivnostjo in bogastvom okusov, je hobotnica z baziliko in sirom stracciatella, svežim vlaknastim sirom, ki ga lahko preprosto pripravite sami. Značilen je za južne pokrajine, Apulijo, Molise in Bazilikato. Priporočamo, da ga pripravite dan prej.

FOTO: Lidl Slovenija
FOTO: Lidl Slovenija

Hobotnica z baziliko in sirom stracciatella

Sestavine za 4 osebe:

Stracciatella:

  • 250 g mocarele (najbolje bivolje)
  • 400 ml smetane za kuhanje
  • 2 ščepca fine soli

Mocarelo odcedimo in natrgamo na majhne, nepravilne koščke (stracciare pomeni natrgati). Damo jo v stekleno posodo, prelijemo s smetano, posolimo, vse dobro premešamo in čez noč ali vsaj za nekaj ur, da se vse dobro prepoji, postavimo v hladilnik.

Ocvrta bazilika:

  • dva šopka bazilike
  • 1,5 dl oljčnega olja

V Lidlu lahko kupimo baziliko v lončku. Pazljivo potrgamo listke. V ponvi segrejemo 1,5 dl dobrega oljčnega olja. V vročem olju ocvremo liste bazilike, da postanejo hrustljavi, pazljivo jih polagamo na kuhinjski papir, da se odcedi odvečna maščoba. Olje, ki je dobilo še bolj zeleno barvo in aromo po baziliki, ohladimo in spravimo v priročno posodico.

Hobotnica:

  • 2 kg zamrznjene surove hobotnice ali 1 kg kuhane
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica rožmarina
  • oljčno olje za pečenje

V liter vode damo sol, čebulo, česen, lovor in rožmarin, zavremo in dodamo očiščeno odmrznjeno hobotnico. Kuhamo jo približno uro in pol, da se zmehča. Pustimo, da se ohladi v vodi, v kateri smo jo kuhali. Ohlajeno vzamemo iz posode in jo dobro posušimo. Lovk ne lupimo, naj ostanejo temno rdeče, razrežemo jih na 5 cm dolge koščke.

Tudi če uporabimo že kuhano hobotnico, jo pol ure kuhamo po zgornjih navodilih.

Narezano hobotnico popečemo v ponvi na kakovostnem oljčnem olju.

Sestavimo krožnik. Tri žlice stracciatelle, ki smo jo dve uri prej vzeli iz hladilnika, razpotegnemo po sredini. Nanjo postavimo vroče koščke popečene hobotnice. Pokapljamo jih z aromatiziranim bazilikinim oljem in okrasimo z nekaj listki ocvrte bazilike.

Pripravili smo preprost, a slasten, pravi mediteranski krožnik. V kozarce nalijemo belo sveže sadno vino – malvazijo, suave, beli pinot, rebulo. To bo odlična spremljava. Buon appetito!


Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja

Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija

 

Datum Objave: 26.6.2025 ob 12:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: