Reci sir!
Začenja se čas veselja, dobrih želja in nazdravljanja. Število obiskov se bo podvojilo, potrojilo, zato je treba poskrbeti, da lahko mizo v trenutku obložimo z dobrotami, pri čemer nakupe in obroke načrtujemo tako, da ne bomo zavrgli prav nobene hrane.
V Lidlu so se še dodatno potrudili, da za praznične dni ponujajo bogato izbiro dobrot. V ponudbi Deluxe smo se tokrat osredotočili na različne sire. V hladilniku imejte sir, ohlajeno vino ali pivo in vedno boste pripravljeni na druženje s prijatelji in sorodniki. Preden predstavimo nekaj odličnih mlečnih izdelkov, še kakšen nasvet, kako jih ponudimo.
Je siru za nekaj dni potekel rok trajanja? Brez skrbi, še vedno je slasten
Sir bo lahko pokazal vse svoje odlike pri temperaturi od 16 do 18 stopinj Celzija, takrat bo njegova aroma najboljša, zato ga ne pozabite vzeti iz hladilnika približno 30 minut, preden ga boste narezali. Tudi če mu je za nekaj dni že potekel rok uporabe, ki je napisan na ovitku zorjenega sira, nič ne de, okus bo odličen.
Kako običajno sestavimo sirne plošče? V smeri urnega kazalca najprej zložimo bolj sveže sire, nadaljujemo do polnih trdih aromatičnih primerkov. Računajte približno 200 gramov na osebo, polovična količina zadostuje, če ga boste ponudili ob koncu obroka.
Če bi začeli z zorjenimi, pikantnimi siri, naše brbončice ne bi več okušale delikatnih primerkov, kot sta brie in camembert. Za konec tovrstnega izbora torej vedno pustite pikantne sire z modro ali zeleno plesnijo.
In še večno vprašanje: kdaj ob večerji jih postrežemo, pred sladico ali po njej? Po klasičnih francoskih navodilih pridejo na vrsto pred sladico, prav nič pa ni narobe, če izberete drugo možnost in jih postrežete na koncu – ko je večerja končana, kozarcu dobrega vina dodajte plemeniti okus sira.
Za več kulinaričnih nasvetov obiščite Lidlovo spletno stran z recepti!
Dober sir se prileže z odličnim kruhom
Če postrežemo samo več vrst sira, se zastavlja vprašanje, kaj ponudimo zraven. Kruh je obvezen spremljevalec, a za popolno harmonijo izbiramo različne vrste. Dobite jih v Lidlu, saj je ponudba pri njih izredno pestra.
Ob lahkih svežih sirih, kot so burata iz bivoljega mleka, mozzarella di bufala campana, brie, camembert, cremaux de Normandie itd., ponudimo beli kruh, sveže hrustljave žemljice ali bageto.
S slanimi, bolj aromatičnimi siri, kot so čedar, sir z gobami, toma al tartufo, neufchatel, se ujame nekoliko sladkoben in oreškast okus ajdovega kruha, kruha z orehi, lepo se prileže tudi kruh z ocvirki.
Težji, zorjeni aromatični siri, kot so parmigiano reggiano, grana padana, manchego, roquefort itd., se odlično ujamejo s črnim, rženim ali čebulnim kruhom.
Sadje in zelenjava sta najboljša izbira ob srednje močnih sirih iz kravjega mleka. Vloženo zelenjavo, olive, čebulice, majhne, čvrste kumarice ponudimo ob bolj aromatičnih in slanih primerkih. Odlični spremljevalec so tudi pikantne marmelade in čatniji, ki jih ravno tako dobite v Lidlu; narejeni so iz kutin, rdeče čebule, fig, grozdja, veliko je možnosti. Poskusite jih ob brieju, camembertu, vseh sirih s plemenito plesnijo.
Ne pozabite na med – akacijev, gozdni ali izbor različnih v manjši embalaži. Še posebno bo dober, ko boste iz švicarskega sira tête de moine (menihova glava) naredili privlačni nagelj in ga oblili z medom. Ta znani sir so začeli menihi izdelovati pred 800 leti in je v ponudbi s stojalom in vrtečim se rezilom, s katerim odrežete tanko nakodrano rezino. Ko po njej pokapljate med ali dodate marmelado, doživite eksplozijo čudovitih arom.
Vino – zgodovinski spremljevalec sirov
Vino je tako kot pivo zgodovinski spremljevalec sirov, a za najboljšo izkušnjo je koristno upoštevati nekaj nasvetov. Zelo pomembno je, da uskladimo moč, svežino, slanost in aromatičnost vina in sira. Dolgo je veljalo, da se ob sirih ponudi močno, prebogato rdeče vino – to je preživeli mit. Tanini iz takšnega vina so grenki, težki in v ustih puščajo astringenten, pekoč občutek. Pri sirih višje svežine in slanosti takšna vina niso dobra izbira, sir bo dobil grenak, metalen in neprijeten okus. Če že izberemo rdeče vino, naj bo lažjega telesa, višje svežine, milih taninov in večje sadnosti, takšno bo dobro ob srednje zorjenih kravjih sirih. Lahko pa ponudimo zorjeno rdeče vino, v katerem so se tanini z leti omilili in zaokrožili.
Vodilo naj bo, da prefinjeni, mili sir obožuje takšno vino srednjega ali lažjega telesa. K slanim primerkom ponudimo suho vino visoke svežine ali vino z ostankom nepovretega sladkorja, polsuho ali polsladko. Slano se odlično prilega sladkemu in kislemu – to je osnovni nasvet za spajanje vina in sira. Dober izbor so sauvignon, rebula, sivi in beli pinot ali modri pinot in modra frankinja, chardonnay, ob aromatičnih sirih še muškat, traminec, ranina. V Lidlovem vinskem katalogu boste našli popolno vino za vašo bogato sirno ploščo.
Uživajte v bogati izbiri sirov iz ponudbe Deluxe, gurmanski užitek je z njimi zagotovljen.
Avtorica: Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija