Cajnarje: nova gostilna, ki je prava pridobitev za Notranjsko

Gostilna Cajnarje deluje na Notranjskem, v tistem delu zemljevida Slovenije, ki je bil za ljubitelje avtorskega pristopa k hrani doslej siv in prazen.

Najdemo jo je v istoimenski vasici, v slikoviti dolinici, po kateri vijuga Cerkniščica. Že v melanholičnih zimskih dneh je tu lepo. Za Ljubljančane bi bil to lahko zaključek izleta, ki bi jih peljal ob nekaterih najbolj slikovitih delih obrobja Ljubljanske kotline, mimo Iškega vintgarja, naprej čez Rakitno z jezerom in slovitim dobrim zrakom, pa čez hrib v gostilno Cajnarje, ki sta jo konec oktobra odprla dva mlada zanesen­jaka, Jure Črnič in Katarina Hiti.

Vsega sta se lotila sama, ona je v kuhinji, on v strežbi, najprej pa sta obnovila hišo, v kateri je bilo gostinstvo že od leta 1934, ko sta krčmo ustanovila Juretova prababica in pradedek. Naslednjih 90 let je bil tu lokalni bar. Že v zimskem času je lokacija na ovinku lepa, še bolje pa bo videti poleti, kajti hiška je ob bregu potočka, obdana s starimi drevesi, tako da si zlahka predstavljamo, kako bo tu posedati na vrtu v poletnih vročinah.

Komu bi bila ta gostilna všeč?

Tistim, ki v Ljubljani uživajo v ponudbi TaBara, na primer. Še več: Jakob Pintar in Anže Gorenc sta mentorja mladega para – in to ne pasivna. Jure pripoveduje, da sta se v zadnjih treh mesecih, kar gostilna deluje – kuhajo med vikendi –, oglašala na telefon in odgovarjala na sprotne zagate, ki so vzniknile v Cajnarjih.

Nekaj jih je bilo: tu se namreč kuha vse od začetka, brez bližnjic, kock in praškov. Te dni, denimo, so posodabljali zimski jedilnik in to je videti tako, da staknejo glave in se dogovorijo, da bodo februarja v Cajnarjah na mizo nosili – kot glavne jedi – pečeno kislo zelje, postrvi, ocvrte bikove prašnike, osso buco, kračo, jetrca, še pred tem pa celo goro krožničkov s predjedmi, ki gredo na sredo mize, tako da vsak lahko pokusi vse. Več ljudi za mizo, več krožnikov mora biti na njej.

Kje dobivata sestavine?

Meso pri lokalnem kmetu, zelenjavo na ljubljanski trž­nici, kruh pri Andreju iz Pekarne Osem, tudi v Ljubljani, sirčke pri Ireni Orešnik, vino pri vinarjih, ki se osredotočajo na pridelavo z majhno intervencijo in ki jih mlada gostinca ob obisku začutita kot sorodno dušo. Hišno vino, na primer, je Slavček.

Nam je bila všeč tudi notranja oprema, ki je duhovita in eklektična, še vedno pa tu kraljuje mogočen šank, spomin na zadnjih devetdeset let te hiške.

Preberite tudi: Novi slovenski bistroji, ki se jih že veselimo
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana