Bezgov ledeni čaj

Med vsemi kozarci zaužite vode v času poletnih temperatur naredimo izjemo in se posladkajmo z domačim ledenim čajem.

Ko se bo temperatura bližala poletnim, bo treba zaužiti dovolj tekočine. Med vsemi kozarci zaužite vode naredimo izjemo in se posladkajmo z domačim ledenim čajem. Napitek ponudimo z nekaj rezinami pomaranče, limone in listkom mete, tako nas bosta aroma in videz popeljala na teraso sredi … No, tudi domača terasa je lahko ob dobrotah, narejenih iz bezga, prav prijeten kraj. Preprosto, vendar užitkov polno. Pa še razlog, da na grmu kak cvet pustimo: tudi jagode pridejo prav.

Sestavine

– 5 žlic suhih bezgovih jagod
– bezgovo cvetje
– malinovi in jagodni listi
– listi citronke
– sladkor
– limona
– pomaranča
– led za serviranje

Priprava

1. Bezgove jagode skuhamo v litru vode, tako da pustimo vreti 20 minut, nato odstavimo.

2. Dodamo za dobro pest pomešanih svežih zelišč in pokrito pustimo stati še 20 minut.

3. Precedimo, dodamo 1 kg sladkorja in vkuhamo sirup. Preden ponudimo, razredčimo z vodo, dodamo rezino pomaranče in limone ter led.

Poizkusite še: Češnjev kalcon

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed