Kako pripravimo posebno kavo v60?

V60. Foto: Thinkstock Photos

Tudi pri tem načinu gre za postopek prelivanja, oznaka V60 pa opisuje kot zgornjega dela, stožca, v katerega vložimo filter.

Priprava je podobna kot pri chemexu, le granulacija kave naj bo za odtenek bolj fina. To je skupaj s chemexom in preprostim aeropressom tudi najbolj priljubljena metoda pri slovenskih ljubiteljih posebnih kav, kolikor jih že je.

Kako: Gramaturo odmerimo enako kot pri chemexu, namočimo in operemo filter, nato dodamo kavo z vdolbino v sredi. Pustimo, da se odzrači plinov, potem ko smo jo s krožnimi gibi v celoti namočili z vodo (93-96 stopinj). Dodamo preostanek vode in v približno treh minutah in pol ekstrahiramo do konca.

Finese: Ekstrakcija je bolj enakomerna kot pri chemexu zaradi posebnih utorov, ki so jih dodali v stožcu. Baristi večinoma priporočajo način chemex, kadar se kava pripravlja za skupine do osem ljudi, pri V60 pa za nekoliko manjše. Barist Peter Ševič meni, da je profil okusa napitka na koncu dokaj primerljiv, je pa pri tem papir v filtru nekoliko bolj grob in zato dobimo napitek, ki je manj bister kot pri chemexu in ima tudi nekoliko več telesa, ne pa toliko kot pri francoski in zračni preši. Finejši ko je papir filtra, bolj zmanjšuje vsebnost olj, je splošno pravilo.

Preverite še: Ste za posebne kave?

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.