Rdeče in belo kuhano vino

Topel napitek, ki si ga moramo privoščiti v dobri družbi. Kuhano vino nas pogreje, začimbe pa ustvarjajo občutek ugodja.

V božično-novoletnem času vse okoli nas diši po oreščkih, začimbah in kuhanem vinu. Tega poznajo številni narodi. Pravijo mu tudi gløgg, glögg, glühwein, mulled wine in podobno. Pri nas je običajno iz belega vina, drugod pa veliko pogosteje izberejo rdeče. V kuhanem vinu se alkohol ohrani in ta je zdravilo, a le v zmernih količinah. Po zaužitju alkohola sluznice izločijo več sluzi, več encimov, poveča se tek in organizem dobi več hranil. Ker se prostornina žil poveča, je manjša nevarnost strdkov. Poudarek je na zmernosti, ki še ohranja trezno glavo! Ob pitju alkoholne pijače vedno še kaj prigriznemo, najbolje sladkega, saj hrana nekaj alkohola absorbira. Pri razgradnji alkohola porabimo tudi zaloge kalija in drugih mineralov ter vitaminov skupine B, zato postavimo na mizo še banane, kakije, pomaranče in drugo sadje.

Od začimb so v toplih pijačah »obvezni« cimet in klinčki, druge izberemo glede na tradicijo in osebni navdih. V mrzlih severnih deželah kuhano vino pijejo skozi ves adventni in božični čas, navadno ob sladkih kruhkih.

Rdeče kuhano vino

 • 1 l rdečega vina
 • 4 žlice sladkorja
 • košček cimetove skorje (ali 1/2 žličke mletega cimeta)
 • 2 žlički celih klinčkov
 • pomarančna lupina
 • po želji dodatek žgane pijače (vodka, vinjak …)

1. Za kuhano vino v lonec stresemo sladkor, dodamo vse začimbe, košček pomarančne lupine, prilijemo kozarec vina in počasi segrevamo, da se sladkor povsem raztopi.

2. Previdno kuhamo dalje, da dobimo sladek začimbni sirup.

3. Zatem vlijemo preostalo vino in počasi segrevamo nad šibkim ognjem, a le do 70 ºC, sicer alkohol izpari.

Kuhano vino z jabolčnim sokom

Po receptu Klemna Koširja.

 • 1 l belega vina
 • 1 l jabolčnega soka
 • žlička nastrgane pomarančne lupinice
 • 2 paličici cimeta
 • 3 ali 4 nageljnove žbice

1. Vino zlijemo v večjo posodo, dodamo začimbe – cimet, klinčke in pomarančno lupinico – in na šibkem ognju segrevamo do vrelišča.

2. Prilijemo jabolčni sok (domač, če je pri roki), zvišamo temperaturo, ko tekočina spet zavre, pa jo zmanjšamo, po želji za ostrejši okus dolijemo še kozarec vina in ugasnemo ogenj. Postrežemo čez deset minut, ko se nekoliko ohladi.

Priporočamo še: Beli čupavci za sladkanje po zimskih radostih
Naslovna fotografija: Tatiana Oleshko/Getty Images
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana