Beli čupavci za sladkanje po zimskih radostih

Slovenijo je pobelil sneg in pred nami je vsaj nekaj dni zimskih radosti. Spuščanje po snegu, drsanje po zaledenelih površinah in kepanje naj pospremi ta priljubljena sladica v barvi zime.

V čupavce smo se že pošteno poglobili: naštudirali smo njihovo zgodovino, jim dodali jabolka, celo zvili smo jih. Tokrat pa smo navdih poiskali v belih snežinkah. Ni ga boljšega posladka za takrat, ko se s snega vrnemo na toplo, sploh, če si zraven privoščimo še topel napitek.

Beli čupavci

Za pekač, ki meri pb. 30×20 cm.

Biskvit

  • 4 jajca
  • 175 g sladkorja
  • 235 g olja in vode (približno vsakega pol)
  • 275 g moke
  • 6 g pecilnega praška

Obliv

  • 200 ml mleka
  • 250 g bele čokolade v kapljicah
  • 100 g masla
  • 2 žlici belega ruma (lahko izpustite)

Dodatno

  • 200 g kokosove moke za posip
  • 100 g nasekljanih mandljevih lističev

Priprava

1. Pečico prižgemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem.

2. Najprej naredimo biskvit: Jajca in sladkor s pomočjo kuhinjskega robota močno stepamo 3 minute, da se volumen podvoji in pobledi. Zmes mora biti povsem puhasta.

3. Stepanje zmanjšamo na srednjo jakost in prilivamo olje z vodo.

4. Na koncu dodamo še moko s pecilnim praškom. (Nikar ne stepajte predolgo, le toliko, da postane homogena zmes.)

5. Maso prelijemo v pekač in biskvit pečemo 30 minut.

6. Pečen biskvit prevrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi, nato narežemo na enakomerne kocke. Biskvit lahko še pred tem prerežemo še na pol in premažemo s kokosovim namazom.

7. Pripravimo obliv: Mleko segrejemo in ga zmešamo s čokoladnimi kapljicami (ali nasekljano čokolado) ter maslom, da dobimo svetleč in homogen obliv. Primešamo še rum.

8. Kokos in mandlje stresemo na krožnik.

9. Vsako kocko pomočimo v obliv z vseh strani, nato pa še povaljamo v kokosu in mandljih.

Beli čupavci so nared. Uživajte!

Preberite tudi: Bonton za mizo: napake, ki jih delamo, ko jemo juho

Naslovna fotografija: Marcus Z-pics/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed