Sladko-kisla lubenada

Potrebujemo lubenico in limono ter pol ure za pripravo.

Vzadnjih letih je med mladimi priljubljena osvežilna sadna pijača, ki jo gostinci ponujajo kot lubenado. Gre za kombinacijo lubenice in limone. Pijača je okusna in osvežujoča, saj se v njej mešata sladki in kisli okus, pravilno razmerje ne potrebuje dodatnega sladkorja. Zagotovo pa lubenada ni vredna zasoljenih gostinskih cen, na primer na Obali ali v Ljubljani je treba za tri deci te pijače odšteti 3,5 evra ali več. Če pomislimo, da je kilogram lubenice v trgovini ali na tržnici okoli pol evra, ravno toliko pa ena limona, se priprave raje lotimo doma.

Sestavine za 4 osebe

– 1/2 manjše lubenice
– 1 limona lističi mete

Priprava

1. Izrežemo meso lubenice in očistimo semena. Kako bo najležje, preberite tukaj.

2. Zmeljemo v blenderju v kašo. Precedimo skozi gosto sito, najbolje prelikano bombažno krpo, da ostane bistri sok.

3. Dodamo limonov sok, premešamo in prelijemo v steklenico.

4. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se dobro ohladi.

5. Nalijemo v kozarce in okrasimo z metinimi listi. Po okusu lahko lubenado mešamo z vodo, za več svežine pa dodamo nekaj kock ledu. V hladilniku lahko hranimo dan ali dva, najbolje je sproti pripravljati svežo.

Besedilo: A. K
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed