Viski: luč sveta ugledal prvi slovenski single malt

Izdelovalcev gina pri nas je toliko, da skoraj hodijo drug po drugem – ni pa res nobene gneče, ko gre za viski.

In zato je novica, ko luč sveta ugleda prvi slovenski single malt, enosladni viski. Blagovna znamka Broken Bones je sicer bolj znana po ginu, zdaj pa imajo še svoj viski. Prva serija je majhna: 66 oštevilčenih in podpisanih steklenic. Kupili jih bodo najbrž zbiratelji.

Raziskava trga ni bila prav zahtevna: pri nas, v Sloveniji, se v tem trenutku z destiliranjem viskija za trg, ampak še vedno v zelo omejenem obsegu, ukvarjajo samo še v Krucefixu iz Križ, kjer so začeli že pred leti in imajo izdelek, ki je nekako med single malt slogom in bourbonom. Razlog, da ni gneče, je najbrž v dolgotrajnosti postopka: Broken Bones Single Malt je potreboval kar osem let, preden je pred nekaj dnevi prišel na trg: pet let ugotavljanja, kaj bi delali, nato pa še tri leta staranja v sodih iz slovenskega hrasta, v tem času so pač upali, da so v prejšnjih petih letih vse ugotovili prav. Zdaj jih čaka še eno ugotavljanje: kako se njihov viski obnaša po pol leta, po enem, po petih …

Omejena prva serija za ljubitelje

Destilarna Broken Bones, ki jo sestavljajo Boštjan Marušič, Borut Osojnik in Polona Preskar, je znana po podjetnih, na trenutke celo ekstremnih žganicah in tudi ta viski je že zdaj rariteta: omejena serija s ceno 155 evrov bo najbrž nagovorila samo resne ljubitelje in zbiralce, ki želijo na polici prvi single malt izdelek neke destilarne.

Po čem bi si lahko zapomnili posebnost okusa tega enosladnika: če izpustimo poetske opise, s katerimi so ponavadi okracljane pijače, bi verjetno večina začutila nekoliko dimljene note, kajti del dimljenega slada je bil uporabljen, nekaj oreščkastega, svoj del pa prispevajo tudi sodi, ki so iz slovenskega hrasta in novi, kar pomeni, da dodajo bolj cvetlične, sveže elemente. Single malt viski mora biti staran vsaj tri leta, ni pa to pijača, ki bi bila težka, ampak kolikor se v tej kategoriji da, sveža.

V tej ljubljanski destilarni se sicer kar veliko dogaja: v teh dneh so poslali prvo pošiljko sedemsto steklenic svojega london dry gina v ZDA, čakajo potrditev tamkajšnje agencije za hrano FDA še za dragon in navy strength, še eno, tudi majhno serijo, pa so odposlali na Japonsko. Ker je še manjša kot ta serija viskija, je računati, da bo takoj pošla. Kakor pravijo v destilarni, načrtujejo novo serijo viskija v jesenskih mesecih, ampak se bodo kar držali omejenih količin: znova bo steklenic 66, tokrat dimljenega viskija.

Preberite še: Čokoladni mousse z rožmarinom in solnim cvetom

Fotografija: Boris Prelog

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed