Bonton: Vse, kar se sme in ne sme početi za mizo

Res veste, kakšna so pravila za mizo?

Pred nami je božični čas, ki s seboj prinaša takšne in drugačne zabave. Družinske, pa tudi poslovna kosila, službena praznovanja in podobno. Skratka, hitro se boste znašli za mizo, kjer bo pomembno, kakšno je vaše vedenje. Seveda pravila lepega vedenja za mizo veljajo povsod. Bonton so vam v zibko najverjetneje položili že starši, kasneje pa vzgojitelji in učitelji.

Z vedenjem za mizo lahko naredimo velik vtis, kaj hitro pa ga z nekaj kiksi lahko tudi pokvarimo, zato je nadvse pomembno, da vemo, kako se je potrebno obnašati za mizo. A ker se v dobi modernega časa tudi bonton nenehno spreminja, smo se odločili, da obnovimo znanje in še enkrat napišemo seznam ključnih pravil, ki se jih moramo držati za mizo.

Dober tek?

Nekdaj je držalo, da se sme zaželeti dober tek samo doma. Danes si lahko v novejših izdajah bontona preberemo, da je zaželeti dober tek vljudno, seveda pa moramo to storiti mirno in ne preveč naglas. Če nam dober tek zaželijo drugi, je prav, da odgovorimo s hvala, enako. O oblekah tokrat ne bomo govorili, seveda je pomembno, da smo pri jedi čisti in urejeni, ne glede na okolje, kjer se nahajamo.

Pribor in prtiček

No, pa se preselimo k mizi. Ko sedemo, moramo namreč vedeti, kaj početi s pogrinjki, pa tudi, kaj sami s sabo. Pravilna drža je vzravnana, tako, da sedimo na celotni površini stola in ne le na njegovem robu. S stolom se ne gugamo, komolcev ne držimo na mizi, prav tako pa rok ne skrivamo pod njo. S priborom se ne igramo, jemljemo ga zaporedno z zunanje strani proti krožniku. Navadno bomo ob prihodu za mizo na njej našli prtiček. Tega si pred začetkom obeda razgrnemo v naročje. Če med obedom zapustimo svoj sedež, prtiček s čisto stranjo navzgor položimo na stol. Po koncu obedovanja ga odložimo levo od krožnika.

Količina hrane

Kadar si hrano na krožnik nadevamo sami, jo naložimo toliko, kot je bomo pojedli. Nikar ne pretiravajte s količino, saj se, če si hrano nalagate sami, spodobi, da jo tudi pojeste. Če pa so vam hrano na krožnik naložili drugi, jo lahko pustite.

Sol in poper

Zmrdovanje za mizo zagotovo ni vljudno, če česa ne jeste, vljudno pustite na krožniku. Vsekakor pa velja vse, če le niste alergični, vsaj poizkusiti. Preden jedi ne poskusite, tudi ne sprašujte po popru in soli. Svoj krožnik se spodobi po svoje začiniti šele po tem, ko ste jed že poizkusili. Po poper in sol se ne stegujte sami. Vljudno prosite druge za mizo, da vam ju podajo, če ne stojita pred vami. Stegovanje čez mizo je nevljudno, prav tako tvegate, da boste na tak način razbili kakšen kozarec.

Čas pričetka

Na kosilo ali večerjo morate vedno priti točni, pomembno pa je tudi, kdaj pričnete jesti. Nekoč je veljalo, da ne smete pričeti z obedom, dokler niso postreženi vsi za mizo. A ker na tak način tvegate, da se bo hrana ohladila, novejše različice bontona dovoljujejo, da z jedjo pričnete prej. Seveda to ne pomeni, da se zaženete v krožnik takoj, ko ga postavijo pred vas. Najprej vljudno nakažete, da boste pričeli z jedjo, nato pa se mirno lotite jedi.

Osnove sedaj obvladamo, prihodnjič pa se v bonton še poglobimo!

Preberite še: Osem napak, ki jih počnete v restavraciji in mislite, da ste vljudni

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed