Devet začimbnih omak in namazov s hrenom

Velikonočna klasika predvideva, da se po postu pomastimo s šunko in podobnimi mastninami, vendar ne brez hrena, saj ta zelo dobro dene prebavi mastnejše hrane in nas poleg tega še okrepi s svojimi nadvse zdravimi glukozinolati.

Kaj pa če ne jemo mesa in se torej vsaj v mesnem smislu niti postili nismo? Kaj naj zdaj s hrenom? Kajti veliko hrena in obenem malo maščob prebavilom ne dene najbolje (čeprav so dihala hvaležna), podobno kot veliko maščob in malo ali celo nič hrena močno oteži prebavo in zamasti kri. Hren je namreč eden najbolj učinkovitih spodbujevalcev prebave maščob, posebno živalskega izvora, ki se jim prilega tudi po pekočem okusu in prodorni aromi. Da ga ne bi le ribali k mastninam ter za podobne namene pripravljali omak s kislo smetano ali jabolki, stopimo na stran vsakega od obeh svetov ter pripravimo raznovrstne začimbne omake in namaze s hrenom. Jemo jih z mastninami ali brez. Na splošno velja, da namaze oziroma omake – razlika med njimi je samo to, da omake pripravimo v redkejši obliki, torej dodamo več vode, jogurta ali katerekoli bolj tekoče sestavine že – pripravljamo sproti ali jih hranimo kratek čas v zaprti posodi ali kozarcu v hladilniku.

Hren z rdečo peso in jabolki

Pa vseeno malo klasike, vendar na drugačen način. Zmešamo dve skodelici naribanega hrena in po skodelico naribane surove rdeče pese in jabolk. Primešamo dve skodelici kisle smetane. Ne preveč posolimo, prilijemo malo orehovega, konopljinega ali lanenega olja ter še enkrat premešamo.

Hrenova skuta

V posodo damo približno enaka dela hrena in albuminske skute, bodisi sladke ali slane; če je ni pri roki, uporabimo »skuto«, torej kisel sveži sir. Zabelimo z bučnim, oljčnim ali konopljinim, če ne kar lanenim oljem. Posolimo, premešamo.

Hren z orehi

Z vodo kremasto umešamo skodelico naribanega hrena in pol skodelice zmletih orehov. Dodamo četrt skodelice oljčnega olja in ščep soli ter spet premešamo. Namaz oziroma polivko nič manj uspešno, le z drugačnim aromatičnim izidom, pripravimo z drugimi zmletimi oreški ali semeni.

Hren z rdečim vinom

Nič enostavnejšega: zmešamo skodelico naribanega hrena, pol skodelice zmletih lešnikov ali sončničnih semen, nekaj žlic oljčnega olja, ščep soli in kozarec refoška ali terana. Po potrebi dodamo še vino, še hren.

Hren s kislim zeljem

Dve skodelici naribanega hrena, skodelica zmletega kislega zelja. Ali skodelica naribanega hrena, dve skodelici zmletega kislega zelja. Solimo ne, ker je že zelje slano. Z uspehom pa našo začimbno stvaritev zabelimo z malo oljčnega ali drugega okusnega olja in jo do želene gostote razredčimo z jogurtom ali kefirjem.

Hren v kisavi

To sicer ni dokončna umetnija v zvezi s hrenom in nenazadnje tudi ne s kisavo, je pa zelo navdihujoča. Storimo samo to, da nariban hren zmešamo z osoljeno kisavo (v pol litra kisave raztopimo žličko soli) in mešanico naložimo v steklene kozarčke. Zapremo jih ter shranimo na hladnem. Uporabljamo bodisi tako, kot je, bodisi v pripravek zamešamo zmleta semena ali oreške ali jogurt ali skuto ali … Še marsikaj, dokler je le zdrave lakote kaj.

Hren s čemažem

Pa vendar ne! Ampak, zakaj ne? S paličnim mešalnikom zmešamo skodelico narezanih čemaževih listov in skodelico jogurta. Posolimo, primešamo dve skodelici naribanega hrena. Po potrebi še razredčimo z jogurtom.

Borovničev hren

Zmešamo približno enake količine naribanega hrena, ne premočno pretlačenih borovnic – v tem času ni druge, kot da uporabimo zamrznjene, torej odmrznjene – in jogurta ali kisle smetane. Okusimo, kaj se zgodi, ko s to mešanico začinimo naribana jabolka ali rezine jabolk. Seveda se prilega tudi mesu, na primer govedini iz juhe.

Hren s suhimi marelicami in jogurtom

Odmerimo skodelico suhih marelic in jih čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan jih z vodo vred s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo. Dodamo dve skodelici naribanega hrena in skodelico jogurta. Premešamo. Solimo prav malo ali nič.

Preberite še: Z zvezdo med mesarji o tem, kaj je zares dobra velikonočna šunka

Besedilo: Dario Cortese
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana