Kdaj so jajca premrzla

Jajca so lahko premrzla, da bi pri uporabi dosegli najboljši rezultat. Ko gre za peko, še zlasti pri nekaterih bolj občutljivih receptih, to kaže upoštevati.

No, kakšen je varen način za shranjevanje jajc? Po naših predpisih so uporabna 28 dni od trenutka, ki jih kura znese, če so shranjena na temperaturi pod 16 stopinj Celzija, ne v hladilniku. Na sobni temperaturi bi začela svežina pomembno usihati že po treh tednih, kajti vsako jajce, ko ga kura znese, začne izgubljati notranjo vlago in vsrkavati zrak, dokler ni tega toliko, da začne »klopotati«. Ker pa pri sodobnem načinu bivanja nimamo ravno pri roki prostorov, kjer bi bilo stalnih 16 stopinj ali manj – pač vsi damo jajca v hladilnik. Za nas zagnane kuharje je pomemben podatek, kdaj pa so mrzla nepriporočljiva za uspeh recepta.

V hladilniku …

… jih imejte, kadar jih želite čim bolje ločiti. Recimo pri delanju majoneze. Kadar beljake potem stepamo za raz­ne meringe in sufleje, pa se morajo ogreti. Zato v toliko receptih najprej ločimo jajca: medtem ko nadaljujemo postopek, se beljaki ogrejejo, kar pomeni, da bo sneg stabilnejši in obilnejši.

Vseeno je, kje so …

… če boste jajca skuhali ali pripravljali umešana. Če bodo hladna, se bodo kuhala malček dlje, ampak zanemarljivo, rezultat pa ne bo drugačen. Nekoliko dlje boste pripravljali tudi jajca na oko, ker bodo mrzla ohladila ponev in maščobo, ampak to bo še vedno znotraj pričakovanega rezultata.

Sobna temperatura …

… pa je pomembna, kadar jajca nameravate poširati. Če so prehladna, ohladijo vodo, kar znova pomeni, da se bodo poširala dlje, ker pa se bo beljak bolj »razcefral«, ne bomo tako zadovoljni z rezultatom. Pomembno pa je to za natančnega kuharja pri pripravi sladic. Pri jajcih, ki bodo na pripravo čakala na sobni temperaturi, se bodo beljakovine med stepanjem razvijale in povezovale drugače in lažje, testo bo na koncu enakomernejše in finejše. Pri testu, ki vsebuje veliko maščobe, pa lahko zelo hladna jajca povzročijo, da se zmes začne neželeno strjevati in nastanejo grudice.

Priporočamo še: Pozabljen trik naših babic, ki poskrbi, da je barva goveje juhe naravnost popolna

Fotografija: jarabee123/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed