Šest groznih težav, ki se v vašem telesu lahko pojavijo po zaužitju sušija

Vedno preverite, kako svež je.

Brez skrbi, tudi v našem uredništvu boste našli oboževalce japonske kulinarike in verjetno smo ravno tako navdušeni nad sušijem kot vi. A pred kratkim je spletni portal Insider objavil kopico težav, ki se v vašem telesu lahko pojavijo po zaužitju teh ribjih rolic: da boste v prihodnje lahko ravnali preventivno, jih z vami delimo tudi mi.

Nikakor vas ne želimo prestrašiti, opozarjamo pa, da je uživanje surovih rib lahko zelo nevarno, če te niso sveže. Zato naslednjič, ko vam zadiši po japonski hrani (predvsem, ko se boste potikali naokrog po svetu), preverite njeno svežino, da ne staknete katere izmed spodnjih nevšečnosti.

Listerije

Listerije so bakterije, ki za svoje preživetje ne zahtevajo posebnih pogojev, najbolje pa uspevajo pri temperaturah med 30 in 37 stopinj Celzija. V naše telo jih prinesemo z okuženo hrano, posebej nevarne pa so predvsem za nosečnice.

Salmonela

Salmonelo največkrat povezujemo z jajci in piščančjim mesom, a bakterijo lahko v svoje telo vnesemo tudi z ribjim mesom. Zato poudarjamo, vedno zaužijte le popolnoma sveže ribe.

Zastrupitev z živim srebrom

Skoraj vse ribe, ki plavajo v morju, vsebujejo majhno koncentracijo živega srebra v svojem mesu , največ izmed njih pa ga imajo tuna in podobne vrste. Če boste surovih pojedli preveč, lahko v vašem telesu pride do hude zastrupitve z živim srebrom, ki povzroča tresenje, mravlinčenje in cele ohromelost.

Paraziti

Če ravno jeste, se nadaljevanju članka raje izognite, saj gre za precej nagnusno težavo, ki jo s seboj prinesejo paraziti, ki se razvijejo v surovih ribah, nato pa se naselijo v vaše telo. Črvički in podobne živalce so zelo trdožive, ko enkrat vaše telo izberejo za svoj novi dom, se jih težko znebite.

Histaminska zastrupitev

Ribe in ribji izdelki lahko vsebujejo precejšnjo količino histamina, prevelik vnos pa lahko pri človeku povzroči histaminsko zastrupitev. Ta je videti podobno kot huda alergijska reakcija. Histamin sicer v ribah nastane takrat, ko se prekine hladna veriga od ulova do potrošnika.

Preberite še: Surova jajca v živilih: da ali ne?

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana