Skuhali smo testenine na ugasnjenem štedilniku in to se je zgodilo

Seveda nas je posesalo v razburkane valove debate o tem, ali se da testenine normalno skuhati tudi z ugasnjenim štedilnikom, kot je predlagal italijanski Nobelov nagrajenec za fiziko Giorgio Parisi.

Sploh kdo ni minule dni v resnih medijih zasledil kratke notičke italijanske tiskovne agencija Ansa? Lanski Nobelov nagrajenec za fiziko Giorgio Parisi, ki se sicer ukvarja s teorijo kvantnega polja, je sporočil, kako bi bilo bolj energijsko varčno kuhati testenine: vodo zavreš, streseš vanjo testenine, pokriješ, ugasneš plin ali ploščo ter pač počakaš, da dosežejo enako stopnjo kuhanosti, kot če bi predpisani čas brbotale in vrele.

Kot kaže, se je del njegovih rojakov močno razburil: kajti neke vrste kuharski zakon je, da se testenine kuhajo v velikem loncu vode, ki divje vre, pokriti je pa tako ali tako nemogoče, ker začnejo kipeti pene.

In kaj je res? Razburili so se tradicionalisti in chefi, obstaja pa tudi pomemben del gospodinj, ki so že prej in brez nasvetov kvantnega fizika prav to pogruntale tudi same. Med drugim se enako skuha drug škrobni favorit, riž. Tretji del pa je bil znova razburjen, češ da je to podcenjujoča skoraj žalitev ljudi, ki že tako živijo skromno.

Tole pa se zgodi, ko se debata prestavi s forumov na štedilnik

Kuhali smo dvakrat po 100 g testenin iz moke durum, torej brez jajc. Obakrat smo vzeli točno liter vode, kajti to razmerje, ena proti deset, tukaj ni sporno. Vodo smo solili, lonec pokrili. V točno petih minutah je na največjem plinskem gorilniku zavrela, potem pa smo skuhali prvih 10 dekagramov po navodilih z embalaže, torej 6 minut.

Drugi del smo pripravili do grama enako, a po tem, ko smo testenine stresli v krop, vreli le še dve minuti, nato ugasnili plin in čakali, kdaj bodo testenine podobno kuhane kot tiste v prvem loncu. Kuhale so se točno dvakrat dlje, je pa zanimivo, da so ostale bolj blede barve kot prve, tekstura je bila rahlo drugačna (kar bi omaka sicer zakrila). Nekaj smo jih pustili v loncu, te so se po nekaj urah še držale skupaj, a brez vsake notranje trdnosti.

Testenine torej mirno lahko dodate na seznam hrane, ki se skuha, ne da bi vrela. Saj se spomnite? Že dolgo tako do popolnosti pripravljamo v trdo kuhana jajca.

Priporočamo še: Neverjetno preprosta čokoladna torta, ki jo je oboževala kraljica Elizabeta II.

Naslovna fotografija: nerudol/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana