Švedske mesne kroglice: toliko jih vsak dan postrežejo v ljubljanski Ikei

Recept za klasične švedske mesne kroglice je iz testne kuhinje prišel že leta 1985 in nemudoma postal ikonična jed znamenitih pohištvenih trgovin po vsem svetu.

Koliko mesnih kroglic prodajo po Ikejinih trgovinah po vsem svetu? In od kdaj to kultno jed prodajajo v pohištvenih centrih? Ali obstajajo različni odtenki mesnih kroglic? Po odgovore na vsa vprašanja, ki so se nam porodila ob misli na to jed, smo se zakotalili v ljubljansko poslovalnico skandinavske pohištvene verige Ikea. Zakaj ravno tja? Ker jih po vsem svetu prodajo prek milijardo na leto, mesne kroglice, po švedsko imenovane huvudroll, pa so eden najbolj prodajanih izdelkov na svetu.

Tako je tudi v švedski restavraciji v ljubljanski trgovini, kjer so nam pojasnili, da jih vsak dan postrežejo približno 1400, kar je 350 obrokov. »Mesne kroglice imajo s kulturo podjetja Ikea zelo veliko skupnih točk: so priročne, švedske in dostopne za številne ljudi. Odkar smo jih začeli prodajati v trgovinah, so postale ikonična jed, in po vsem tem času so še vedno na jedilniku v vsaki trgovini po svetu,« so nam pojasnili v Ljubljani.

Z grahom in pire krompirjem.

Različni okusi

Kot so dodali, ponujajo mesne kroglice različnih vrst: »Po originalnem receptu je v njih goveje in svinjsko meso. Rahlo so začinjene, kar še poudari naraven okus mesa. V piščančjih kroglicah je piščančje meso, ribje pa so iz lososa in trske.« Omenjene okuse najdemo med zamrznjenimi okusi v prodajalni, ki je del ljubljanskega pohištvenega centra. Imajo tudi rastlinske in zelenjavne kroglice: »Rastlinske vsebujejo čičeriko, korenje, papriko, koruzo in ohrovt, zelenjavne pa so iz grahovih beljakovin, ovsa, krompirja, čebule in jabolk.«

Tudi piščančje so.

Kdaj pa so se mesne kroglice prikotalile v Ikeo?

»Današnji recept je iz testne kuhinje prišel že leta 1985. Kot rečeno so postale ikonična jed po vsem svetu in ponosen primer tradicionalne švedske kuhinje. Po vseh teh letih so še vedno na jedilniku vsake trgovine na svetu,« so pojasnili in dodali še ta utrinek iz sveta mesnih kroglic: »Na Švedskem 23. avgusta zaznamujejo nacionalni dan mesnih kroglic in že zdaj lahko bralce povabimo, da se nam poleti pridružijo ob tem pomembnem prazniku.«

Priporočamo še: Pečen krompir malo drugače (VIDEO)

Fotografije: arhiv Ikee

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana