Tako pravilno obtežimo testo za pito, ko ga slepo pečemo

Peka pite je preprosta, a vseeno moramo poznati nekaj trikov, ki končni rezultat občutno izboljšajo. Takole moramo ravnati z utežmi za testo.

Koliko pit ste že spekli v karanteni? Mi jih pečemo kot za stavo in prav z vsakim pekačem odkrijemo nekaj novega. Velikokrat se nam je zgodilo, da se je testo ob slepi peki nekako skrčilo. Ali pa je dno sililo v nebo, pa čeprav smo ga obtežili s fižolom ali utežmi za pito. Hm, kaj počnemo narobe, smo se spraševali.

Narobe smo uporabljali uteži! A kako, saj njihova uporaba ni ravno vesoljska znanost. No, priznamo, da se prej nikdar nismo poglobili v težo, ki jo potrebuje naše testo, da slepa peka uspe. Fižol smo navadno potresli po vrhu testa, nismo pa bili preveč pozorni na to, koliko ga pravzaprav uporabimo. Nato pa smo naleteli na članek na portalu The Kitchn in doživeli tisti aha! trenutek. Uporabljali smo premalo uteži!

Koliko jih pravzaprav potrebujemo?

Kot pravi izvedenka za pite Erin McDowell in avtorica knjige The book on pie, je pomembno, da testo do vrha napolnimo s poljubnimi utežmi. Njihova naloga namreč ni le obtežiti dna, temveč tudi nuditi podporo robu testa. Zato moramo, ne glede na to, ali uporabljamo keramične uteži iz trgovine, fižol, lešnike ali kaj drugega, z njimi zapolniti celoten pekač testa.

Morda se včasih sprašujete, čemu sploh potrebujemo slepo peko? Kadar pripravljamo pito z mokrim nadevom, se testo ne bo speklo v času, ko bo nadev že nared. Zato mu moramo v pečici vedno dati nekaj prednosti in ga šele nato napolniti s polnilom.

S tem korakom se izognemo še eni zelo neprijetni stvari, ki nas pogosto pesti, ko pečemo pite: razmočeni podlagi! Zapomnite si to osnovno pravilo slepe peke: ko pripravite testo, ga razvaljajte in položite v pekač, nato pa prekrijte s papirjem za peko in po njem posujte fižol, lešnike ali druga nevtralna živila, ki bodo obtežila dno pite. Testo pecite približno 20 minut, nato pa odmaknite uteži in pecite še 10 minut. Nato ohladite in šele nato napolnite z nadevom.

Pri tem pa ne pozabite, da v prihodnje testo vedno obtežite do vrha pekača!

Preberite še: Presenetljivo učinkovit način za stepanje sladke smetane

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed