Test: Triki z jajci, ki imajo milijonske oglede posnetkov na spletu

Kaj je res in kaj ne pri teh znanih trikih z jajci?

1. Rumenjak od beljaka ločimo s plastenko

Jajce ubijemo v skodelico ali globlji krožnik, nato v prazno plastenko posesamo rumenjak in ga prestavimo v drugo posodico. Pri tem najprej plastenko stisnemo, da ujamemo rumenjak, prestavimo nad drugo posodico in s stiskom plastenke spet spustimo rumenjak iz nje. Avtorji navdušeno trdijo, da je ločevanje jajc na rumenjak in beljak na ta način veliko hitrejše kot klasično s precejanjem z lupine na lupino. Komentar: Joj, prejoj. Tale trik mi ni uspel. Plastenka se mi je že ob rahlem stisku nepopravljivo stisnila in je ni bilo mogoče uporabiti. Lahko, da gre, kakor pravijo, vendar je treba imeti plastenko, ki se ob stisku vrne v pravo obliko (najbrž iz močnejše plastične embalaže). Že mogoče, da je tole – če je plastenka prava in imate še malo izkušenj – res hitrejše od katerega koli drugega postopka, ampak v naši hiši je plastenka bolj redko blago, sploh pa se ne spomnim, da bi kdaj morala ločiti več kot šest, mogoče osem jajc naenkrat. Zame torej neuporaben način. Ostajam staromodno klasična.

2. Stepeno jajce v obroču paprike

Jajce ubijemo na sredino obroča iz paprike na ponvi in spečemo. Komentar: Uporaben trik. Prikupen videz končnega izdelka. Namesto paprike lahko uporabimo čebulo, kruh, bučo. Dodatek zelenjave poveča prehransko vrednost jedi, a bodite pazljivi pri peki. Za jajce na oko naj bo obroč raje malo večjega premera, da se jajce hitreje speče, drugače je velika verjetnost, da zaradi daljše peke rumenjak ne bo več tekoč. Mogoče bi bilo bolje, če bi v obroč vlili razžvrkljano jajce in ga spekli do konca.

3. Trdo kuhana jajca iz pečice

Sveža jajca položimo v vdolbine pekača za mafine in za 30 minut postavimo v pečico, segreto na 150 stopinj. Zatem jajčka takoj za 10 minut položimo v posodo z ledeno vodo, ki naj jih povsem prekrije. Komentar: Popolna zmaga. Trik si velja zapomniti za čas, ko kuhamo pirhe, vsaj za tiste, ko jih še vroče potapljamo v razne barvne raztopine. Kuhanje jajc na ta način je čisto, ni težav s pokanjem lupine, česar nas je pri pirhih navadno strah. Zanimalo me je predvsem, kakšen bo beljak in ali bo imelo jajce zoprn okus po pečenem, prežganem. Takoj odgovorim, da ne. Tudi zelenega roba okoli rumenjaka zaradi dolge toplotne obdelave ni, če kuhana jajčka takoj prestavimo v ledeno kopel (kar preverite: levi jajček je bil v kopeli, desni ne). Za večjo količino jajc gotovo zelo uporabno, za dve za solato pa dvomim, da je varčno vključiti pečico. P. S. Nekateri namesto v pekaču za mafine kuhajo jajca kar na rešetki ali pekaču pečice, le krpo položijo, da jajca ostanejo na mestu. Nisem poskusila, domnevam, da je prav tako uspešno.

4. Trdo kuhano jajce olupimo s tresanjem kozarčka

Trdo kuhano jajce damo v kozarec za vlaganje, prilijemo za prst vode, zapremo in začnemo stresati. Pri tem lupina popoka in jajce se olupi samo od sebe. Komentar: Ja, samo je treba biti nežen. Na začetku, ko je lupina še cela, lahko stresamo močneje, ko poči, pa le še rahlo, drugače po dveh sekundah dobite, kar je na fotografiji. P. S. Obstaja postopek, pri katerem jajce olupimo s krepkim pihom. Najprej olupimo majhen košček lupine na obeh koncih, nato pa krepko pihnemo skozi eno odprtino v lupini in olupljeno jajce, ki spolzi skozi odprtino na nasprotnem koncu, urno ulovimo. Jajce naj bi kuhali v sodi, saj zmehča lupino. Nisem poskusila. Malce dvomim, da bi bil postopek uporaben za kaj več kot jajce, ki ga bomo sami pojedli. Na spletu pri tem poskusu ni nobene besede o higieni …

5. Jajce na oko iz mikrovalovne pečice

Posodico namastimo, vanjo ubijemo jajce, rumenjak prav narahlo prebodemo z nožem, nato postavimo v mikrovalovno pečico in segrevamo 45–60 sekund. Pečeno jajce vzamemo iz modelčka in ponudimo. Komentar: Hm, uporaben trik, a je treba biti pazljiv pri delu. Prvi poskus sem delala pri 800 W, vendar sem po 40 sekundah pečico ustavila. Je pokalo, treskalo, strah me je bilo, da bo jajce razneslo po vsej mikrovalovki. Rumenjak je bil tekoč, beljak čvrst, vse brez pripomb, le oblika ni bila najlepša, saj je jajce pri zadnjem poku odneslo na eno stran. Pri drugem poskusu sem moč znižala na 480 W, segrevala pa postopno 60 sekund. Ni bilo pokanja in zato manj nevšečnosti, žal pa je bil rumenjak povsem čvrst, tako kot beljak. Bi bilo bolje uporabiti moč 680 W in čas skrajšati na približno 40 sekund? Za nov poskus mi je zmanjkalo jajc. Torej, najbrž zelo uporaben trik, če pripravljamo jajca za enega ali dva in se prej »pogovorimo« z mikrovalovno pečico. Za vso družino bom raje pekla v ponvi. Glede okusa nobenih pripomb.

Priporočamo še: Kako jajca segreti na sobno temperaturo v nekaj sekundah

Fotografije: Thinkstock/Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed