VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom

Poglej galerijo
8 Fotografij
VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Čokoladnica Dolce Amore

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhinja-strjevanje-pralin

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhinja-Rok-Soucek

Rok Souček

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhinja-praline-2

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhinja-modeli-pralin

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhinja-cokolada

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhijnja-slascicarski-pripomocki

VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom
Odprtakuhinja-dolenceva-hisa

Dolenčeva hiša

Uči nas Rok Souček iz čokoladnice Dolce amore.

Ljubezen je te dni še posebno sladka. Prav toliko kot čokoladni izdelki, ki jih Rok Souček ročno naredi v svoji delavnici Dolce amore, posebni čokoladnici, ki je našla prostor v Dolenčevi hiši v Škofji Loki. Posebni zato, ker so Rokove čokolade drugačne od ostalih, že na pogled so debelejše in bogatejše, in ker nastajajo med zidovi, ki bodo za vedno ostali delček spomina slovenske umetnosti. Hišo, ki je bila last pomembnega trgovca Franca Dolenca, sta na slikah z naslovoma Cvetoča jablana in Pomlad v Stari Loki uprizorila največja slovenska slikarja Ivan Grohar in Rihard Jakopič. Pozneje je lastnica hiše postala Rokova mama, prav tako likovna umetnica in keramičarka, naposled pa v njej deluje Rok, nekoč samozaposlen v kulturi. Ustvarjal je umetniške izdelke in skulpture iz gline ter keramike in se pozneje znašel globoko v podjetništvu ter uvozu.

»Do penzije pa je treba priti,« se pošali Souček, sicer glavni kuhar v družini, ki je svoje ročne spretnosti oblikovanja z glino in izkušnje poslovnega sveta združil z gurmanskimi užitki. Njegove čokolade so seveda unikatne in ročno izdelane iz zelo kakovostnih sestavin in skoraj obvezno presegajo zapisano gramaturo, saj jih Rok bogato obloži s kandiranim sadjem (ne dehidriranim, kot je običajno za čokolade!), oreški ali semeni. Ukvarja se z novimi okusi, a vseeno sledi povpraševanju na trgu. Kako vam zveni čokolada limonova potica? No, vseh vrst potic je med okusi, prav tako priljubljenih likerjev, kot so jeger, pina colada, teranov liker in še bi lahko naštevali. Ne gre za tekoča polnila ali aromatizirane dodatke, temveč kremne ganacheje, katerim se radodarno primeša izbran dodatek. Uf, kako je Rok šele izbirčen, ko gre za nakup sestavin: »Prodajali so mi kandirano pomarančo, ki pa me je zapekla na jeziku. To pomeni, da je bil sadež šprican in takega ne bom dal v svoje čokolade,« razloži.

Priporočamo še: Čokoladni kolač z maskarponejem in malinami
Dolenčeva hiša, kjer ima Rok čokoladno delavnico, sta upodobila dva največja slovenska slikarja.

O sladkih začetkih Roka Součka lahko preberete tukaj, mi pa se raje lotimo bistva, ustvarjanja s čokolado doma. Temperiranje je že bilo naša pomembna tema tukaj, naš sogovorec pa je zadeve nekoliko poenostavil za domačo uporabo in uporabil mlečno čokolado, da ne bomo vedno opevali le temne. Za valentinovo se namreč spodobi, da je malo bolj sladko, kajne? Oglejte si zgornji video, ko pa se boste teh čokoladnih dobrot lotili sami, ne zanemarite naslednjih vrstic.

Takšne čokoladne dobrote lahko izdelate tudi sami.

Potrebujemo

– 1 kg mlečne čokolade
– 250 ml smetane
– 70 g glukoze (ni nujno)
– 250 g bele čokolade
– 50 g borovničevega pireja ali marmelade

Posebni pripomočki

– modelček za praline
– lonec za vodo
– posodo za čokolado (mora biti večja od posode, v kateri bo voda, saj para ne sme priti v stik s čokolado)
– kuhinjski termometer (najbolje laserski, saj s paličico težko merimo temperaturo čokoladi)

Rokovi namigi

1. Ko temperirate profesionalno čokolado, vedno preverite krivuljo na embalaži, ki vam bo povedala, s kakšnimi temperaturami lahko delate.

2. Čokolado lahko brez strahu stopite nad vodno kopeljo, pri tem pa pazite, da ne preseže priporočene temperature. V našem primeru je to 31 stopinj.

3. Najbolje, da čokolado odstavite, ko je vidnih še nekaj koščkov in jo dobro premešate, da se vse raztopi. Če še vedno niste dosegli želene temperature med 30 in 31 stopinjami, jo lahko za hip postavite nazaj nad paro. A pozor, če se vam čokolada popolnoma raztopi nad vodno kopeljo, ste že prepozni in najverjetneje presegli želeno številko na termometru.

4. Prav tako vam topljenje čokolade ne bo pravilno uspelo, če boste imeli v prostoru več kot 22 stopinj.

5. Najbolje, da pripravite prvo čokoladno fazo, to je čokoladno steno v modelčku, ki še ni napolnjen z ganachejem, že večer prej, da se čez noč lepo strdi, napolnite pa jih zjutraj, postavite v hladilnik, nato zaprete in ponovno počakate, da se čokolada strdi.

6. Po prvem polnjenju modela vam bo čokolada ostala. Naslednji dan jo ponovno stopite na temperaturo med 30 in 31 stopinjami.

Če boste imeli dodatna vprašanja, pa nam pišite kar v zasebno sporočilo na naš facebook ali instagram. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana