Kaj storiti s preveč zrelim sadjem in zelenjavo

Kaj storite s sadjem in zelenjavo, ki sta že prezrela za uživanje? Nikar ju ne zavrzite, saj se ju da uporabiti tudi drugače. V Sparu, kjer stremijo k bolj odgovornemu ravnanju s hrano, k temu aktivno spodbujajo tako svoje zaposlene kot kupce.

V sklopu dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti v sodelovanju s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki je po izboru gastronomskega vodnika Galut & Millau postal chef leta 2022, redno objavljajo uporabne nasvete in izvirne videorecepte za čim boljši izkoristek hrane.

V Sparu nič ne gre v nič

V Sparu se zavedajo razsežnosti problematike zavržene hrane. Povprečen Slovenec namreč zavrže kar 68 kilogramov hrane letno.* S to težavo pa se srečujemo tudi na globalni ravni; kar tretjina proizvedene hrane na svetu namreč konča v smeteh, medtem ko osuplja tudi dejstvo, da bi že četrtina zavržene hrane lahko preprečila lakoto na svetu.**

V Sparu zato z rednim spremljanjem prodaje omogočajo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila. Presežke hrane pa v okviru akcije Donirana hrana že več kot osem let podarjajo različnim humanitarnim organizacijam, kot je Zveza Lions klubov. Pomoči potrebnim donirajo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje. Leta 2020 so se povezali še z dvema organizacijama: humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija) in Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva. Leto kasneje se jim je pridružilo še Društvo Krog 9. Spar je tako leta 2021 v dobrodelne namene prispeval hrano v skupni vrednosti več kot milijon evrov.

Preveč zrelo sadje in zelenjava sta še vedno užitna

Ko kupujemo zelenjavo in sadje, smo pozorni na to, da sta zrela, vendar ne preveč, da nam ne zgnijeta prehitro. Sicer pa sta tudi preveč zrelo sadje in zelenjava še vedno užitna oziroma uporabna, opozarja chef Marko Pavčnik, ki je pripravil odličen sorbet iz prezrelih jagod.

V Sparu imajo na oddelku sadja in zelenjave posebej označeno polico z nekoliko bolj zrelim sadjem in zelenjavo, ki sta še vedno užitna. Tovrstna živila lahko kupite po nižji ceni ter tako prihranite denar in obenem pripomorete k zmanjšanju količine zavržene hrane.

Chef Marko Pavčnik je iz prezrelih jagod pripravil okusen domač sladoled.

Za manj zavržene hrane

Če veste, da boste sadje in zelenjavo, na primer avokado ali banane, potrebovali šele čez nekaj dni, kupite raje še nezrele. Tako bodo sadeži čez nekaj dni ravno prav zreli za uživanje.

Eden izmed načinov, kako poskrbeti za manj odpadne hrane, je tudi boljši izkoristek sestavin, ki nastanejo kot stranski produkti pri proizvodnji hrane. Na družbenih omrežjih Facebook in Instagram boste našli uporabne nasvete in izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane chefa Marka Pavčnika. Poleg svojih izvirnih jedi, pri katerih je kot sestavine uporabil darove narave, je Pavčnik navdušil tudi z »recikliranjem« ostankov kosila.

Za konec preberite še Sparove nasvete, kako lahko poskrbite za boljši izkoristek nakupljene hrane. Prav vsak izmed nas lahko prispeva k zmanjšanju količine zavržene hrane, zato začnite že danes.

*Vir: Statistični urad RS (SURS)

**Vir: Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)

Naročnik golasne vsebine je SPAR Slovenija

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana