Ajdove palačinke z makovim nadevom
Odpri galerijo
A+ A-
Gratinirane palačinke, tokrat iz domače slovenske ajdove moke, z makom, ki je tudi zrasel na slovenskih poljih, in jabolki z domačega vrta.
Ajdove palačinke z makom
Iz stoodstotne slovenske ajdove moke. Za 12 palačink.
- 270 g ajdove moke
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 3 jajca
- žlička sladkorja
- žlica olja
- 400 ml mleka
- 100 ml vode
- maščoba za peko
Makov nadev
- 200 g mletega maka
- 500 ml mleka
- 2 srednje veliki domači jabolki, naribani
- 80 g sladkorja (lahko tudi več)
- 50 g rozin
- žlica ruma
- 1 rumenjak
- 2 žlici skute po želji
Preliv
- 150 ml sladke smetane
Priprava
1. Vse sestavine za palačinke premešamo med seboj in spečemo tanke palačinke.
2. Za nadev segrejemo mleko in dodamo mleti mak. Ko zavre, pustimo rahlo vreti približno 5 minut. Ne pozabimo med kuhanjem nenehno mešati, kajti mak se rad prime posode. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
3. Pečico vključimo na 200 stopinj in pripravimo pekač.
4. Maku dodamo vse preostale sestavine za nadev in premešamo.
5. Vsako palačinko posebej namažemo, zvijemo in položimo v pekač.
6. Palačinke, pripravljene za peko, prelijemo s tekočo sladko smetano in damo v ogreto pečico za 25–30 minut.
7. Pečene pustimo 10–15 minut počivati, nato jih ponudimo.
Priporočamo še: 8 receptov iz pekača za mafine, ki poenostavijo kuharijo
Datum Objave: 13.3.2023 ob 07:03