Blejska grmada po moje

Kdo je za košček nostalgije? Posladkajmo se z znamenito sladico gorenjskega konca.

Blejska grmada je recept, ki ima svojega avtorja. Kot smo že večkrat pisali, jo je v začetku sedemdesetih let ustvaril Janez Pristavec, ki je bil tedaj vodja kuhinje v protokolarni vili Bled. Izhaja sicer iz zelo podobne znamenite sladice somloi galuska, šomlojski žličnik. Pristavec je recept nosil s sabo, ko se je selil po gorenjskih kuhinjah, danes ga najbolj povezujemo z restavracijo letališča Lesce. Naš je prirejen za čim hitrejšo in priročno vsakdanjo uporabo.

Blejska grmada

Biskvit

  • 6 jajc
  • 175 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • pol žličke pecilnega praška
  • 30 g čokolade v prahu
  • žlica vode

Sirup

  • 60 ml vode
  • 70 ml ruma
  • 240 g sladkorja
  • ščep cimeta
  • 80 g rozin

Vaniljeva krema

  • 750 ml mleka
  • vrečka in pol praška za vaniljev puding
  • 5 žlic sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1–2 žlici vaniljeve arome

Dodatno

  • mleti orehi
  • sladka smetana

Priprava

1. Pripravimo pravokoten pekač, velik približno 28 x 22 cm, in ga obložimo s peki papirjem. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Pripravimo biskvit: jajca ločimo, nato iz beljakov stepemo sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in stepamo, da nastane svetlo rumena krema, v katero počasi vmešamo vse druge sestavine, razen čokolade v prahu.

3. Maso ločimo na dva dela. V enega vmešamo čokolado v prahu.

4. Nato vlijemo belo testo na eno stran pekača, na drugo pa temno in z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmorni vzorec. Pečemo 30 minut, nato ohladimo.

5. Za sirup z rozinami pomešamo vse sestavine v kozici in zavremo, nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.

6. Za vaniljevo kremo segrejemo tri četrt mleka, preostalo pa pomešamo s praškom za puding, sladkorjem in rumenjaki. Ko mleko zavre, vlijemo vanj pripravljeno mešanico in skuhamo kremo, ki jo nato ohladimo (vsake toliko jo premešamo).

7. Grmado sestavimo v plasteh, najbol­je v skledo ali lep starinski jušnik: začnemo z biskvitom, ki ga kar sproti natrgamo in nato polijemo s sirupom, potresemo mlete orehe in prekrijemo z vaniljevo kremo. Tako plastimo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z vaniljevo kremo, po kateri potresemo mlete orehe. Postavimo v hladilnik.

8. Serviramo tako, da z žlico zajamemo iz sklede grmado in jo okrasimo s stepeno sladko smetano.

Priporočamo še: Buhtlji, ki so kot oblački
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed