Blejska grmada po moje

Kdo je za košček nostalgije? Posladkajmo se z znamenito sladico gorenjskega konca.

Blejska grmada je recept, ki ima svojega avtorja. Kot smo že večkrat pisali, jo je v začetku sedemdesetih let ustvaril Janez Pristavec, ki je bil tedaj vodja kuhinje v protokolarni vili Bled. Izhaja sicer iz zelo podobne znamenite sladice somloi galuska, šomlojski žličnik. Pristavec je recept nosil s sabo, ko se je selil po gorenjskih kuhinjah, danes ga najbolj povezujemo z restavracijo letališča Lesce. Naš je prirejen za čim hitrejšo in priročno vsakdanjo uporabo.

Blejska grmada

Biskvit

  • 6 jajc
  • 175 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • pol žličke pecilnega praška
  • 30 g čokolade v prahu
  • žlica vode

Sirup

  • 60 ml vode
  • 70 ml ruma
  • 240 g sladkorja
  • ščep cimeta
  • 80 g rozin

Vaniljeva krema

  • 750 ml mleka
  • vrečka in pol praška za vaniljev puding
  • 5 žlic sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1–2 žlici vaniljeve arome

Dodatno

  • mleti orehi
  • sladka smetana

Priprava

1. Pripravimo pravokoten pekač, velik približno 28 x 22 cm, in ga obložimo s peki papirjem. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Pripravimo biskvit: jajca ločimo, nato iz beljakov stepemo sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in stepamo, da nastane svetlo rumena krema, v katero počasi vmešamo vse druge sestavine, razen čokolade v prahu.

3. Maso ločimo na dva dela. V enega vmešamo čokolado v prahu.

4. Nato vlijemo belo testo na eno stran pekača, na drugo pa temno in z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmorni vzorec. Pečemo 30 minut, nato ohladimo.

5. Za sirup z rozinami pomešamo vse sestavine v kozici in zavremo, nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.

6. Za vaniljevo kremo segrejemo tri četrt mleka, preostalo pa pomešamo s praškom za puding, sladkorjem in rumenjaki. Ko mleko zavre, vlijemo vanj pripravljeno mešanico in skuhamo kremo, ki jo nato ohladimo (vsake toliko jo premešamo).

7. Grmado sestavimo v plasteh, najbol­je v skledo ali lep starinski jušnik: začnemo z biskvitom, ki ga kar sproti natrgamo in nato polijemo s sirupom, potresemo mlete orehe in prekrijemo z vaniljevo kremo. Tako plastimo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z vaniljevo kremo, po kateri potresemo mlete orehe. Postavimo v hladilnik.

8. Serviramo tako, da z žlico zajamemo iz sklede grmado in jo okrasimo s stepeno sladko smetano.

Priporočamo še: Buhtlji, ki so kot oblački
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana