Božično deblo iz rulade, ki vam bo še posebno všeč

Kot da nismo že dovolj nori na te slastne zvitke, je naša ustvarjalka pravljičnih receptov Barbara Šabeder Jančič pripravila še medeno in jo oblikovala v božično deblo.

Božično deblo je ena od tradicionalnih sladic decembrskih praznikov v deželah, kjer je velik francoski vpliv. Mednarodno najbolj prepoznavno ime je bûche de Noël, ta, ki ga v pokušino tokrat ponujamo mi, pa ima neko slovensko noto: aroma po medu, ki ve veje iz njega, ga naredi tako zelo domačnega.

Zanimivo: božična debla, ki so pravzaprav samo lepo okrašena rulada, so pri nas po priljubljenosti med prazniki bolj zadaj: prednjačijo potice, panetoni, pandori in podobno. Ali ni to zanimivo. Mogoče je to zato, ker rulade pečemo in obožujemo v dolgem preostanku leta.

Božično deblo, ki ga je pripravila mojstrica sladkarij in pravljičnih receptov Barbara Šabeder Jančič, je povsem preprosto za pripravo: pa tudi za oblikovanje. Tisti manjši košček, ki deluje kot štrcelj veje, je samo poševno odrezan in pravilno dodan konec rulade. Kako preprosto in učinkovito je to, pa lahko vidite na Barbarini lepotici.

Božina debla kot sladica so sicer malce povezana s tradicijo, znano iz anglosaksonskih držav, najverjetneje pa temelječo v poganstvu, da so pred božičem v kaminu zakurili veliko staro deblo, ki je potem tlelo in dajalo toploto med prazničnimi dnevi, da se je ob tem zbiralo staro in mlado in si pripovedovalo o čarobnosti časa, ko se dan začne spet daljšati.

Medeno božično deblo

Biskvit

  • 6 jajc
  • 6 žlic medu
  • 5 žlic gladke moke
  • žlica jedilnega škroba
  • pol vrečke pecilnega praška
  • zvrhana žlička začimb za medenjake

Krema

  • 350 g maskarponeja
  • 250 g stepene smetane
  • 3 žlice medu

Priprava

1. Najprej ločimo jajca. Med stepanjem rumenjakom dodajamo med. Stepamo tako dolgo, da masa dvojno naraste in postane puhasta in svetla.

2. Suhe sestavine (moko, jedilni škrob, pecilni prašek in začimbe za medenjake) pomešamo, presejemo in na rahlo umešamo k rumenjakovi masi.

3. Posebej stepemo beljake v čvrst sneg, ki ga nato z lopatko narahlo in počasi umešamo v maso z moko in rumenjaki. Tako pripravljeno testo za biskvit prelijemo v veliki pekač iz pečice, prekrit s papirjem za peko. Enakomerno ga razmažemo.

4. V pečici, segreti na 170 stopinj, pečemo biskvit 15 minut.

5. Pečenega takoj prestavimo na rahlo vlažno kuhinjsko krpo, stran s peki papirjem naj bo na vrhu, da ga lahko odlepimo. Nato pa biskvit skupaj s krpo zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

6. Kremo pripravimo tako, da najprej dobro premešamo maskarpone in med, nato pa na rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano.

7. Ohlajeni biskvit odvijemo in enakomerno premažemo s kremo, spet zvijemo v rulado in pustimo počivati nekaj ur v hladilniku ali najbolje čez noč.

8. Kako oblikujemo deblo: sama sem en konec del rulade poševno odrezala in odrezani del postavila ob strani daljšega dela rulade. Vse skupaj sem premazala s sladko smetano, ki sem ji dodala kakav, potresla s kakavovim prahom, dodala malo rožmarina in v sladkor povaljane kroglice iz sladkorne mase.

Priporočamo še: Medena hiška torta: na prvi pogled je videti komplicirano, pa sploh ni

Fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana