Medena hiška torta: na prvi pogled je videti komplicirano, pa sploh ni

Peka še gre, a ko pride na vrsto sestavljanje, medena hiška pogosto zaneti slabo voljo. Kaj pa, če bi poskusili takole?

Medena hiška je ena najbolj simpatičnih sladkarij decembrskih praznikov – a bodimo iskreni: lotimo se je enkrat v življenju, pojemo nikoli, ker smo se preveč trudili in se nam je zdi škoda, pa tako dolgo jo imamo na mizi in se z njo šopirimo, da sploh ne vabi več k ugrizu. Hiške Barbare Šabeder Jančič že naslednji dan ni bilo več. Kombinacija čokolade in medu je preveč lepo dišala, da bi odlašali.

Na prvi pogled je videti komplicirano, pa sploh ni. Osnovi biskvit se bo pekel kar v pekaču, ki je priložen pečici. Le robove, ki so po navadi nekoliko tanjši, se malo obreže, da so plasti čim bolj enakomerno in jih je mogoče čim lepše zlagati. Nadev je pa po Barbarinem receptu tudi dovolj kompakten, da ta gradnje sploh ni zahtevna, kot je videti na prvi pogled.

Šest plasti biskvita boste dobili z enostavnim razpolavljanjem pravokotnikov iz pekača, dodelava pa je stvar domišljije: nam je še posebej všeč streha iz baby piškotov, pa leseni opaž iz bobi palčk.

Barbara Šabeder Jančič je res naravni talent za sladice in jedi, ki posebej navdušijo otroke. Za Odprto kuhinjo vsak mesec s svojimi recepti ilustrira po eno znano pravljico – in kaj bi bila glavna sestavina decembrske, če ne med. Kdo med nami kot otrok ni nikoli sanjaril, kakšna je bila videti hiška, ki je privabila Janka in Metko? Ali bi tale zamikala vas?

Medena hiška torta

Čokoladno-medeni biskvit

  • 5 jajc
  • 5 žlic medu
  • 220 g gladke moke
  • 30 g temnega kakava
  • žlička začimb za medenjake
  • zavitek pecilnega praška
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 60 g masla (stopljeno in ohlajeno)

Kakavovo-medena krema

  • 400 g maskarponeja
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 4 žlice medu
  • 30 g kakava v prahu
  • 3 lističi želatine
  • 12 baby piškotov

Priprava

1. Najprej se lotimo biskvita: jajca in med penasto umešamo.

2. Dodamo mleko, stopljeno maslo, narahlo premešamo.

3. Nato dodamo še suhe sestavine, ki smo jih prej pomešali med sabo (moko, kakav, medeno začimbo, pecilni prašek, vaniljev sladkor), in vse skupaj premešamo v enotno zmes.

4. Testo za biskvit prelijemo v veliki pekač iz pečice, obložen s peki papirjem.

5. Biskvit se peče približno 15–20 minut v že prej na 170 stopinj segreti pečici. Ali je pečen, preverimo z zobotrebcem, na njem ne sme biti sledi mokre zmesi.

6. Pripravimo kremo: v večji posodi dobro premešamo maskarpone in med.

7. Želatino namočimo v hladno vodo za 10 minut.

8. V drugi posodi stepemo sladko smetano.

9. Odvzamemo dve žlici smetane in jo damo v manjšo kozico, primešamo kakav v prahu, pristavimo na šibek ogenj in segrevamo, da se smetana raztopi. Vanjo nato stresemo dobro ožete lističe želatine. Temeljito premešamo, da se želatina v smetani raztopi. Po potrebi še malo segrevamo, vendar pazimo, da nam smetana z želatino ne zavre.

10. Preostalo stepeno smetano narahlo vmešamo v maskarpone in med, nato pa postopoma med vlivanjem vmešamo še pripravljeno mešanico smetane, kakava in želatine. Kremo postavimo za uro na hladno, da se malo strdi.

11. In zdaj bistveno: sestavljanje. Biskvit razrežemo na 4 enake pravokotnike, 3 pustimo enake velikosti, enega prerežemo po dolgem na pol in eno polovico še približno na pol. Iz teh treh kosov, vsakega malo ožjega, bo streha. Prvi večji pravokotni biskvit postavimo na pladenj, ga premažemo s kremo, pokrijemo z biskvitom in tudi tega premažemo s kremo, položimo na vrh še zadnji večji kos biskvita, premažemo s kremo in nato položimo po sredini prvi manjši kos biskvita za streho. Premažemo spet s kremo, postavimo srednje široki kos, spet premažemo in zaključimo z najožjim kosom biskvita. Tako oblikovano streho ob straneh premažemo s kremo in nanjo pritrdimo baby piškote. S kremo premažemo tudi stene hiške.

Namig: Pri dekoraciji hiške naj privre na plano domišljija, možnosti je neskončno, sama sem za okna in vrata uporabila z jedilno barvo porisane piškote, medenjake. »Sneg« je iz stepene smetane, kokosovih kosmičev in sladkorja v prahu, zasnežene smrečice pa so mini kornetki, premazani s smetano in posuti s perlicami. Za dekoracijo lahko uporabimo tudi slane palčke, pisane bonbončke, čokoladice, obarvane kreme, beljakov led, sladkorno maso …
Priporočamo še: Izbrali smo: te panetone letos obožujemo mi (kje jih kupiti in cene)

Fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana