Brezglutenski ajdov kruh z orehi, kot ga pripravi Anita Šumer

Obožujete ajdov kruh, a vam nikakor ne gre različica brez glutena? Po navodilih mojstrice Anite Šumer, ki je recept izpilila do potankosti, bo šlo brez težav.

Odkar pečem z glutenskimi drožmi, od leta 2012, mi je bil izziv pripraviti tudi mehek kruh brez glutena. Dobro leto sem raziskovala, mešala, pekla, testirala, da sem prišla do načina, ki peko z drožmi poenostavlja ter jo umešča v delovni vsakdan. Tako si lahko vsakdo pripravi kruh, pico, pogačo in druge drožaste dobrote. Skladno z mojim načelom, ki pravi – poenostavljeno droženje za tvoje (po)polno življenje,« je ob recept za ajdov kruh z drožmi in orehi iskrivo zapisala Anita Šumer, ena naših najbolj znanih umetnic peke kruha z drožmi.

Pravila za peko kruha brez glutena

Kdor je doma poskusil peči brezglutenski kruh, ve, da je treba upoštevati nekaj pravil, ki te popeljejo do odličnega rezultata:

  • Forma: droži morajo biti v dobri kondiciji, puhaste in kipeče.
  • Pravilen izbor moke: »Uporabljajte čiste moke, kot so denimo prosena, ajdova, koruzna, čičerikina, fižolova, sirkova, amarantova in druge. V trgovinskih mešanicah je veliko dodanega škroba ter drugih dodatkov, moka se pogosto znajde šele na tretjem, četrtem ali celo petem mestu. Berite deklaracije.«
  • Peka: kruh brez glutena pečemo dlje časa, saj je v njem več vode.

Sicer pa je Anita Šumer prepričana, da je peka brez glutena mnogo lažja od peke kruha, ki vsebuje gluten.

Ajdov kruh z drožmi in orehi brez glutena

  • 12 g luščin indijskega trpotca
  • 280 g vode
  • 50 g puhastih, podvojenih prosenih/ajdovih droži
  • 200 g ajdove moke
  • 5 g soli
  • 50 g orehov

Priprava

1. Indijski trpotec namočimo v vodi, dobro premešamo in pustimo, da stoji kakšnih 10 minut. V tem času se bo zgostil in nabreknil.

2. Nato dodamo sol, droži, orehe in še enkrat premešamo. Postopoma dodajamo moko in z žlico mešamo. Ko ne gre več z žlico, uporabimo roke. Dobro premešamo, da ni grudic ali suhih delov. Oblikujemo testo v rolo, jo prestavimo v pekač in dobro pokrijemo. Pustimo na sobni temperaturi približno 5 ali 6 ur, nato lahko prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo, boljšo prebavljivost in izkoristek mineralov in vitaminov.

3. Ko vsebina pekača naraste, je čas za peko. Pečico ogrejemo na 250 stopinj.

4. Površino testa pred peko po želji okrasimo in potem še obvezno zarežemo. Prvih 10 minut pečemo s paro, na dno pečice damo plitev pekač in vanj vlijemo 200 ml vode. Nato znižamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo še približno 60 minut.

5. Po peki prestavimo kruh na rešetko in pustimo vsaj 3 ure, da se dobro ohladi.

Namig za konec tedna: Šumerjeva, ki je s svojimi perfektnimi kruhki že dlje prava zvezda družabnih omrežij, bo konec tedna v Radovljici, kjer bo to nedeljo, 24. septembra, prvi Festival brezglutenskih okusov in zabave. Na njem se bo predstavilo 20 ponudnikov brezglutenske hrane.
Priporočamo še: Osnovna formula za krhko testo, ki si jo preprosto zapomnimo

Naslovna fotografija: Tisa Praprotnik

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana