Odprta Kuhinja

Čas za kosilo: hrustljava piščančja parmigiana z rezanci

Odpri galerijo
A+   A-
Najbolj sočni piščančji zrezki, ki jih obdajajo hrustljava skorjica iz drobtin in parmezana, bogata paradižnikova omaka in raztopljena mocarela. Imate našo pozornost?

Marsikdo bi se strinjal, da je piščančja parmigiana, ki jo nekateri poimenujejo tudi piščanec s parmezanom, prava jed za dušo. Specialiteta ameriško-italijanskih korenin, za katero je značilno, da hrustljavo ocvrte piščančje prsi dodatno zapečemo v pečici skupaj s paradižnikovo omako, parmezanom in mocarelo, je namreč naravnost neustavljivo dobra. Po svetu jo pripravljajo na različne načine: s še več paradižnikove omake, ki jo včasih razporedijo tudi pod piščanca, v družbi testenin ali solate. Mi smo si zaželeli bolj hrustljave različice, saj ne maramo razmočene skorjice, zato smo del paradižnikove omake raje pomešali med rezance.

Ker so piščančje prsi hitro ocvrte in nato le na kratko popečene v pečici, je rezultat izjemno sočno meso. K temu pripomore še dejstvo, da mesnih vlaken pred pripravo ne potolčemo v tanek podplat, temveč le toliko, da zrezek izravnamo.

Kaj pa vinska spremljava

Kosilo sta skuhala Mateja Delakorda, urednica portala Odprta kuhinja, in Valentin Bufolin, najboljši somelje Slovenije, ki je poskrbel, da jed zaokroži in povzdigne vino. V Sparovi vinoteki je izbral Capris cabernet sauvignon iz kleti Vinakoper, ki je 18 mesecev zorel v sodčkih iz francoskega in slavonskega hrasta: »Ker je na krožniku precej strukture, potrebujemo tudi vino, ki ima strukturo. Iz krožnika kar diši, zato sem izbral sorto, ki ima bolj intenzivne zaznave. Vidimo, da imamo precej škrobnatih in mastnih komponent, zato moramo izbrati vino, ki bo te zaznave uravnovesilo. Zato predlagam takšno, ki ima malo več tanina in tudi strukture.«

Mateja Delakorda in Valentin Bufolin
Mateja Delakorda in Valentin Bufolin

 

Priprava

1. Mocarelo natržemo na polovičke in jo odlagamo v cedilo, zato da se znebimo odvečne vode. Parmezan kar zmeljemo v sekljalniku.

2. Piščančje zrezke rahlo potolčemo na debelejšem delu, da dobimo enakomerno površino mesa. Zrezke posolimo na obeh straneh.

3. Pečico vključimo na 220 stopinj.

4. Pripravimo panado. Na prvi krožnik stresemo malce moke, na drugem razžvrkljamo jajci, na tretjem pa zmešamo drobtine, žlico origana in polovico prej zmletega parmezana. Zrezke najprej povaljamo v moko, nato v jajce in na koncu v drobtine.

5. V večjo ponev nalijemo rastlinsko olje za cvrtje, ga segrejemo (optimalno je do 170 stopinj). Ko se piščanec zlato rjavo obarva, ga obrnemo in enako ocvremo še na drugi strani.

6. Zrezke odložimo na pekač. Po sredini vsakega razporedimo 2 žlici paradižnikove omake. Po vseh nato enakomerno razporedimo še preostanek parmezana in pa natrgane mocarele.

7. Meso potisnemo v pečico za pb. 5 minut, da se sir lepo raztopi.

8. Med tem skuhamo fettuccine. V ponev zlijemo preostanek paradižnikove omake in malce oljčnega olja. Dodamo skuhane testenine in pomešamo. Primešamo še zajemalko ali dve vode, v kateri so se rezanci kuhali.

9. Na krožnike razporedimo testenine, nanje pa položimo zrezek.

Hrustljavo piščančjo parmigiano ponudimo s testeninami, rižem ali solato.
Hrustljavo piščančjo parmigiano ponudimo s testeninami, rižem ali solato.

Namig za manj mastno jed: Piščanca, paniranega v moki, jajcih in drobtinah, odložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj. Piščanca pečemo okoli 20 do 30 minut (odvisno od velikosti), pred koncem pa ga še obložimo s paradižnikovo omako in sirom in še malo zapečemo.

ni podpisa
ni podpisa

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija

Datum Objave: 9.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

videopiščanecpiščančji zrezkiSparpiščančja parmigiana

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja