Če imate vrečko zamrznjenega graha, skuhajte to priljubljeno jed iz otroštva

Odpri galerijo
A+ A-
Kako pogosto vam je mama skuhala rizi bizi? Obudite spomine in si ga privoščite že danes.
Rizi bizi
- 320 g belega riža za rižote
- 400 g zamrznjenega graha
- sol
- oljčno olje
- 1 čebula
- peteršilj ali druga sveža zelišča, npr. listi svežega koromača, meta
- 50 g poltrdega sira
- liter kokošje jušne osnove
Priprava
1. Čebulo olupimo in drobno narežemo.
2. Pristavimo jušno osnovo in jo zavremo.
3. Na oljčnem olju svetlo prepražimo narezano čebulo. Dodamo beli riž, premešamo, da postekleni, in prilijemo zajemalko vrele osnove. Krepko mešamo in počakamo, da popije vso tekočino, nato spet prilijemo zajemalko osnove in tako ponavljamo, dokler je vse ne porabimo. Kuhamo kakor običajno rižoto.
4. Proti koncu k rižu stresemo grah, premešamo in odkrito kuhamo še 2–5 minut, odvisno od graha. Po potrebi prilijemo še malo vode.
Zelišča nasekljamo in jih stresemo v rižoto. Odstavimo in vmešamo sir.
Vse dobro premešamo in ponudimo z zeleno solato z naribanim korenčkom.
Priporočamo še: Tako brez posebne naprave vakuumsko zatesnite vrečko za shranjevanje živil
Naslovna fotografija: Mariha-kitchen/Getty Images
Datum Objave: 11.1.2023 ob 08:01