Češnjev džem s čokolado

Klasična kombinacija okusov.

Sestavine

– 2 kg češenj (neto, brez koščic)
– sok 1 ½ limone
– 500 g sladkorja
– ščep cimeta
– žlica ruma
– 2 koščka črne čokolade
– 15 g agar-agarja

Priprava

1. Češnjam odstranimo koščice in jih pokapamo z limonovim sokom. Premešamo in pustimo stati v hladilniku vsaj uro, lahko tudi čez noč.

2. Lonec s češnjami postavimo na ogenj in začnemo kuhati. Kuha naj se toliko časa, da večina tekočine izhlapi (približno 45 minut).

3. Vse skupaj stresemo na cedilo, da ločimo tekočino in kuhane češnje. (Jaz sem dobila 500 ml češnjeve vode.)

4. Kolikor je češnjeve vode, toliko dodamo sladkorja (če so češ­nje sladke, je lahko sladkorja manj) ter skuhamo sirup, ki mu pozneje dodamo kuhane češnje, čokolado, rum in cimet.

5. Kuhamo še približno 20 minut, primešamo agar-agar in pustimo vreti še 5 minut, nato napolnimo v tople kozarce.

6. Kozarce zapremo, pokrijemo z odejo in pustimo, da se marmelada popolnoma ohladi.

7. Marmelado hranimo na hladnem, ko jo odpremo, pa v hladilniku.

Priporočamo še:  VIDEO: Najboljša marelična marmelada z malo sladkorja

Fotografija: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed