Cmoki na način, kot ga še niste vajeni

Cmoki z jagodami, ki so tako mehki, da med obrokom odtavate nad oblake. Poskusite, mogoče ta novi način priprave osvoji tudi vas.

Paljeno testo največkrat uporabimo, kadar potrebujemo sladico, ki jo je treba napolniti, kajti ta krasna tehnika brez vsakega vzhajalnega sredstva omogoča, da se testo pri toplotni obdelavi napihne v razmeroma trdno lupino, s tanko kremasto podlogo, pri čemer nastanejo uporabne velike luk­nje. Brez paljenega testa ni profiterolov, eklerjev in princesk, na primer. Če ga boste uporabili za cmoke, tako kot priporočam, seveda ne nastanejo nobene luknje, pravzaprav je ob ugrizu bliže klasičnemu krompirjevemu kot skutnemu, zagotavlja pa, da je prijetno mehko.

Prav isto testo je uporabno še na drugačen način: oblikujemo manjše svaljke, ki se na koncu znajdejo v ponvi, popečeni s slanino in nekaj nasekljanega česna. Čas je pravi, cmoki zdaj kar sami skačejo v lonec, kajti jagode so najbolj zrele in sladke, prihajajo tudi že spodobne marelice.

Cmoki iz paljenega testa z jagodami

Za 10–13 kosov.

Testo

  • 3 dl mleka
  • 3 dl vode
  • žlička soli
  • 70 g masla
  • 380–400 g moke tip 500
  • 2 jajci (M)

Nadev

  • 10–13 jagod
  • lešnikov namaz

Drugo

  • 100 g masla
  • 3–4 žlice krušnih drobtin
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Priprava

1. V večjo kozico ali lonec damo mleko, vodo, sol in maslo. Segrejemo do vretja, nato ogenj popolnoma zmanjšamo in v kozico stresemo presejano moko. S kuhalnico mešamo toliko časa, da dobimo gladko kepo testa brez grudic. Odstavimo.

2. Testo preložimo v čisto posodo in pustimo, da se ohladi do mlačnega. Nato ga z električnim mešalnikom na hitro premešamo/razdrobimo in dodamo še razžvrkljani jajci. Vse sestavine dobro premešamo do konca, da dobimo čvrsto sijoče gladko testo.

3. Testo na rahlo pomokani površini oblikujemo v večji valj in narežemo na 10 do 13 debelejših kolobarjev (odvisno od velikosti samih jagod in kako velike cmoke želimo).

4. Jagode razpolovimo.

5. Vsak kos testa sploščimo na debelino 5–7 mm, v sredino položimo obe polovici jagode in damo vmes še žličko lešnikovega namaza.

6. S prsti, ki smo jih pomočili v vodo, testo dobro zapremo in oblikujemo v cmok. Narahlo ga povaljamo na pomokani površini. Tako ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

7. Cmoke kuhamo v osoljenem kropu 20–30 minut.

8. V ponvi segrejemo 100 g masla, nato dodamo krušne drobtine in sladkor. Premešamo in pražimo na zmernem ognju, da se drobtine samo na hitro zlato obarvajo.

9. Ponev odstavimo. Vanjo položimo kuhane cmoke in jih rahlo povaljamo v sladkih drobtinah.

Priporočamo še: Triki za najboljši krompir iz pečice
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana