Čokoladno obliti praženi lešniki

Brez čokolade ni obdarovanja.

Sestavine

– 200 g lešnikov
– 200 ml vode
– 200 g kristalnega sladkorja
– 120 g temna čokoladna glazura
– nekaj kapljic rumove arome

Priprava

1. Klasični pekač ali kakšno drugo ravno površino obložimo s peki papirjem.

2. Lešnike na rahlo pomaščeni ponvi na hitro popražimo (nenehno mešamo in pazimo, saj zelo hitro potemnijo).

3. V drugi posodi zavremo vodo in ji dodamo sladkor, nato pustimo vreti približno 10 minut oziroma toliko časa, da voda skoraj popolnoma izhlapi in ostane gost sirup. Dodamo lešnike in nenehno mešamo. Traja kar nekaj časa, ko se sladkor spremeni v kristalčke in takrat mešamo naprej, da se sladkor spet začne topiti in karamelizirati. Mešamo še kratek čas, da so vsi lešniki obdani s karameliziranim sladkorjem, nato jih pretresemo na obložen pekač. Z vilicami jih razdvojimo.

4. Čokoladni obliv: nad parno kopeljo stopimo čokoladno glazuro in ji vmešamo rumovo aromo. Ko je čokolada popolnoma stopljena, vanjo povaljamo lešnike ter jih spet polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pustimo toliko časa, da se čokoladni obliv popolnoma strdi, nato jih shranimo.

Namig: Del lešnikov pustimo samo v karamelni srajčki, del pa namenimo za obliv.

Recept: Mirjam Grilc

Fotografija: Eva legiša

Preberite še: Praznični sirup z okusom medenjakov

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.