Danes za kosilo: paella
A+ A-
Popolna zmešnjava sestavin za imenitno poletno jed.
Priprava: 10 minut, čas kuhanja: 30 minut.
Sestavine
- 4 žlice olja, čebula, peteršilj
- 2 pesti svežega stročjega fižola, 2 paradižnika
- 2 stroka česna, rdeča in zelena paprika
- po 250 g mesa perutnine in svinjskega mesa
- 1 dl belega vina, 1 l kurje jušne osnove
- 250 g dolgozrnatega riža, ki se ne razkuha
- 2 krepka ščepca žafranike (do 1 žlice)
- timijan, sol, poper, list lovorja
- 2 pesti svežega oluščenega graha
- 12 rakov – kozic ali škampov, 2 lignja
- 500 g školjk (različnih ali klapavic)
Priprava
1. Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v ponev. Papriki, paradižnik in stročji fižol narežemo na kocke in prihranimo.
2. Meso narežemo in dodamo v ponev k čebuli. Prilijemo malce olja in pražimo 5 minut.
3. K mesu dodamo narezano zelenjavo in naprej pražimo približno 2 minuti.
4. V ponev stresemo riž, začinimo z lovorjem, timijanom, žafranom, prilijemo vino in mešamo minuto. Nato riž zalijemo z jušno osnovo in kuhamo približno 10 minut.
5. V ponev dodamo grah in odkrito kuhamo približno 10 minut. Po potrebi prilijemo še malo jušne osnove.
6. Lignje narežemo na trakove, jih položimo na riž, dodamo pa tudi kozice in školjke ter kuhamo še največ 5 minut. Potresemo s peteršiljem, premešamo in ponudimo s kumarično solato.
Koristen nasvet: Če imate zamrznjene morske sadeže, jih prej odtalite ali pa vstavite med riž vsaj 10 minut pred koncem kuhe.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preizkusite še: Najbolši recept za črno rižoto
Datum Objave: 7.9.2017 ob 10:09
Več iz te teme:
kosilomesne jediperutninasvinjinamorski sadežimorskolignjiškoljkerakcipaellašpanska kuhinjašpanskoškampi