Zapečene bučke z jajci in sirom
Ponudimo kot samostojno jed s kruhom, zraven se prileže paradižnikova solata s čebulo. Različica: Med bučke dodajte gobice. Pred nekaj dnevi sem dobila prikupne lisičke, jih pomešala med bučke – zares božanski okus.
Sestavine
- 750 g bučk
- 1–2 čebuli
- 2 stroka česna
- žlica masla
- peteršilj, majaron
- bazilika, sol, poper
- 6 jajc
- 1 dl sladke smetane
- 100 g aromatičnega poltrdega sira
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Model namastimo.
2. Česen narežemo grobo, čebulo na tanke kolobarje, bučke pa na kocke.
3. V globlji ponvi ali kozici na žlički masla na hitro popražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši, nato na vse stresemo bučke in med mešanjem 1 minuto dušimo. Odstavimo, začinimo s soljo, poprom in zelišči ter vse skupaj stresemo v model.
4. Posebej v skledici razžvrkljamo jajca s smetano, vmešamo nariban sir in s tem prelijemo bučke. Vstavimo v pečico, da jajca zakrknejo in se površina zlato zapeče, za približno 15–20 minut.
5. Ponudimo kot samostojno jed s kruhom, zraven se prileže paradižnikova solata z baziliko.
Različica: Bučke ali buče? Na našem vrtu so letos zrasle buče patišon, čeprav naj bi posadili buče hokaido. Hja, buče, ki so zanimive oblike in imajo povsem belo meso, so imenitno nadomestilo za takšne jedi, kot je ta. Samo semenje odstranite, lupino pa obdržite.
Ali ste vedeli: kako najlaže presodite, kaj naj z lupino buč(k)? Lupino poskusite predreti z nohtom na prstu. Če gre zlahka, potem buče ni treba olupiti, saj se bo med kuho dovolj zmehčala. Če pa je z nohtom ne morete predreti, potem lupino odstranite.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Omaka iz poletnih bučk