Divji šparglji s testeninami

Kosilo iz grmovja.

Sestavine

– šopek divjih špargljev
– cvet ali dva brokolija
– mlada čebula
– česen
– cel čili
– rastlinska smetana za kuhanje (uporabili smo kokosovo)
– nežne testenine (široki rezanci ali podobno)
– sol in poper
– oljčno olje

Priprava

1. Šparglje operemo in nalomimo v tri kupčke; v enem so vršički in največ dva koščka pod vršičkom, v drugem preostalo steblo, dokler se lomi, v tretjem oleseneli deli stebel.

2. Podobno pripravimo brokoli, v eno skledo odrežemo najlepše cvetove, velike za grižljaj, v drugo narežemo spodnji del cvetov in del stebla, ki še ni olesenel.

3. Sesekljamo čebulo in ločeno česen ter čili. Pri čiliju ne uporabimo semen in špice, razen če želimo res pikantno omako.

4. Olesenel del stebel špargljev prekuhamo v malo slane vode kot osnovo za zalivanje omake. Odcedimo, stebla zavržemo.

5. Srednji del stebla in nasekljan spodnji del brokolija skuhamo ločeno v čim manj vode in nato zblendamo z žlico rastlinske smetane v kremo. Smetano dolivamo glede na količino in gostoto.

6. Solimo in popramo.

7. V kozici na oljčnem olju popražimo čebulo, da oveni, solimo, dodamo česen in čili, nato cvetove brokolija, natrgane na velikost grižljaja, in najlepši del špargljev. Zalijemo z osnovo, ki smo jo skuhali iz olesenelih stebel, in kratko pokuhamo. Prilijemo kremo, popramo in solimo po okusu, če je treba, izparimo tekočino in zaključimo.

8. Skuhamo testenine, zmešamo z omako in pustimo minuto ali dve, da se okusi povežejo.

Poizkusite še: Božanski arancini

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed