
V culici iz serviet.
Sestavine
– 200 g polnovredne pirine moke
– 100 g navadne bele moke
– 100 g rjavega sladkorja
– 5 suhih kakijev (približno 150 g)
– 100 g oluščenih in 50 g neoluščenih mandljev
– 2 žlički janeževih semen
– vrečka pecilnega praška, žlička soli
– 4 jajca – prihranimo en rumenjak
– 3 žlice masla ghee
Priprava
1. Kakije narežemo na 0,5 cm velike kocke. Pečico vključimo na 180 stopinj.
2. Moko skupaj s pecilnim praškom in soljo presejemo v večjo skledo, dodamo sladkor, janež in mešamo z mešalcem. Drugo za drugim dodajamo jajca in maslo ter mešamo še tri minute. Na koncu dodamo kakije in mandlje ter dobro premešamo.
3. Z mokrimi rokami oblikujemo 3 štručke, jih prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko, potlačimo, s čopičem namažemo s stepenim rumenjakom in damo peči.
4. Pečemo 25 minut, nato štručke vzamemo iz pečice, jih razrežemo na pol centimetra debele rezine, položimo nazaj na papir in vrnemo v pečico za 10 minut. Da ostane pecivo hrustljavo, ga hranimo v kovinski škatli. Lahko ga ponudimo tudi s stopljeno čokolado …
Še namig: Za darilo domače prijatelje zavijemo v »prave« (iz blaga) ali papirnate prtičke, tako da naredimo culice. V vsako položimo papirnat prtiček v kontrastnih barvah, nanj pa po 7 piškotov in zavežemo s trakom!
Fotografija in besedilo: Slavka Ilich