Eno testo, pet piškotov in nič modelčkov

Preprosti za pripravo, za njihovo izdelavo namreč ne potrebujemo prav nobenega dodatnega pripomočka ali modela, saj jih oblikujemo kar z rokami, pri čemer nam lahko pomagajo tudi otroci – in družinsko praznično vzdušje bo še lepše in zabavnejše! Vsi ti piškoti so iz iste kepe testa – pa imajo pet čisto različnih značajev!

December je resnično najbolj primeren čas, da iz kuhinje zadiši po sladkih dobrotah, ki s svojimi čarobnimi vonjavami naredijo naš dom topel in prazničen. Krož­nik že na oko privlačnih domačih piškotov je nedvomno ena najbolj nepogrešljivih sladkih razvad. Z njimi se je v prazničnem času užitek razvajati ob skodelici čaja ali kave kadarkoli v dnevu.

Zaradi obilice obveznosti in dveh majhnih otrok se večkrat znajdem v časovni stiski, še posebno med prazniki, ko se dogodki kar vrstijo. Zato sem ustvarila recept, s katerim lahko na zelo enostaven in predvsem hiter način napečemo kar pet različnih domačih piškotov, in to iz ene same osnove testa, pa vendar se med seboj zelo razlikujejo tako po okusu kot obliki oziroma videzu. Recept sem ustvarjala kar nekaj časa in mu posvetila veliko pozornosti, saj sem želela doseči, da bi bili piškoti izredno krhki in fini ter se kar topili v ustih, predvsem pa, da bi bili prijetnih, a različnih okusov, od cimetovega, čokoladnega, kokosovega do bele čokolade z dodanim suhim sadjem, ali pa preprosto malo »pocukrani«, tako da bi si lahko prav vsak izbral svojega najljubšega! Krožnik dišečih domačih piškotov je poleg tega čudovito praznično darilo za vsakogar.

Osnovno testo

 • 200 g sladkorja v prahu
 • 360 g masla (mehkega, sobne temperature)
 • 490 g navadne gladke moke
 • 45 g škrobne moke (gustin)
 • 2 žlici tekoče vanilje

Cimetovi polžki

 • žlica masla
 • 1/2 žlice cimeta v prahu
 • 1/2 žlice rjavega sladkorja mascavo

Snežene kepe

 • 2,5 žlice (25 g) zdrobljenih mandljev brez kožice
 • 50 g sladkorja v prahu

Čokoladni piškoti s karamelom

 • 1 beljak
 • žlica kakava
 • 50 g zdrobljenih praženih lešnikov
 • karamel
 • solni cvet

Kokosovi piškoti z marmelado

 • 1 beljak
 • 40 g kokosove moke
 • malinova marmelada

Piškoti z belo čokolado, suhimi brusnicami in pistacijami

 • 80 g belih čokoladnih kapljic (2 žlici za testo, 5 žlic stopljene čokolade za obliv)
 • 2 žlici sesekljanih suhih brusnic (žlica za testo, žlica za dekoracijo po oblivu)
 • 2 žlici sesekljanih olupljenih pistacij (žlica za testo, žlica za dekoracijo po oblivu)

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Pripravimo vse sestavine za osnovno testo in posebej po kupčkih še dodatke.

3. Z mešalnikom najprej zmešamo sestavine za osnovno testo: zmehčano maslo in sladkor mešamo, dokler ne dobimo svetle in lahke kreme, dodamo vaniljo in nato še presejano moko ter naprej mešamo, da dobimo lepo kepo testa. Razdelimo ga na 5 enakih delov.

4. Cimetovi polžki: testo št. 1 razvaljamo v pravokotnik, velik približno 12 x 20 cm, ga premažemo s stopljenim maslom, nato pa enakomerno posujemo s cimetom in sladkorjem. Testo obrnemo s krajšo stranico k sebi in ga zvijemo, da dobimo rulado. Narežemo jo na enako debele piškote in jih zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih približno 10 minut. Pečene piškote še nekaj minut pustimo na pekaču, potem pa jih ohladimo na rešetki. Za približno 11 kosov.

Cimetovi polžki

5. Snežene kepe: v kos testa št. 2 primešamo zdrobljene mandlje in oblikujemo 15 g težke kroglice, ki jih razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 10–12 minut. Pečene pustimo na pekaču še 3 minute, potem pa še malo mlačne dobro povaljamo v sladkorju v prahu. Za 15 kosov.

Snežne kepe

6. Čokoladni piškoti s karamelom: v testo št. 3 primešamo kakav in oblikujemo 15 g težke kroglice, ki jih premažemo z beljakom ali kar potopimo v beljak ter nato povaljamo v zdrobljene lešnike, položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in z ročajem lesene kuhalnice na sredini vsake kroglice naredimo jamico. Pečemo jih 10–12 minut. Jamice ohlajenih piškotov napolnimo s karamelom ter nanj dodamo nekaj drobcev solnega cveta. Dobili smo 14 kosov.

Čokoladni piškoti s karamelom

7. Kokosovi piškoti z marmelado: iz osnovnega testa, zdaj imamo v roki že št. 4, oblikujemo 15 g težke kroglice, ki jih premažemo z beljakom ter nato povaljamo v kokosovo moko, položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in z ročajem lesene kuhalnice na sredini vsake naredimo jamico. Pečemo jih 10–12 minut. V jamice ohlajenih piškotov damo žličko marmelade. Tudi za 14 piškotov.

Kokosovi piškoti z marmelado

8. In še št. 5, piškoti z belo čokolado, suhimi brusnicami in pistacijami: v osnovno testo dodamo 2 žlici čokoladnih kapljic ter po žlico sesekljanih brusnic in pistacij. Dobro premešamo. Oblikujemo 25 g težke kroglice, ki jih med dlanmi malce sploščimo in oblikujemo v lepe okrogle piškote. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 10–12 minut. Na vrh ohlajenih piškotov damo po 2 žlički stopljene bele čokolade ter posujemo oziroma okrasimo s sesek­ljanimi brusnicami in pistacijami. Teh pa nastane 9.

Piškoti z belo čokolado, suhimi brusnicami in pistacijami

9. Pripravljene piškote lahko zložimo na servirni krožnik in postrežemo takoj ali pa shranimo v posodo s pokrovom. Na sobni temperaturi zdržijo do teden dni.

Namig: Če nam čas ne dopušča, da bi dokončali peko, oziroma nam ostane kaj testa, ga lahko zavijemo v prozorno folijo za živila in shranimo za nekaj dni v hladilnik, lahko pa ga tudi zamrznemo in uporabimo, kadar nas spet popade piškotomanija!
Priporočamo še: Malo drugačna potratna potica, ki nas je obsedla
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana