Odprta Kuhinja

Malo drugačna potratna potica, ki nas je obsedla

Odpri galerijo
A+   A-
Eno najbolj priljubljenih potic med slovenskimi pekaricami sem odela v zares decembrske okuse, v katerih se prepletata toplina lešnikov in svežina pomaranče, vse skupaj pa še za malenkost poenostavila.

Čeprav je potratna, ni brez razloga tako priljubljena – v tej bogati zloženki ni prostora za luknje, odstopanje testa ali druge težave, ki nam tako rade nagajajo pri klasični različici, zato si upam trditi, da je to najbolj preprosta potica, ki ti zagotovo uspe že v prvo. In to brez začetniške sreče. A ker imam do te praznične kraljice vseh oblik še vedno strahospoštovanje in menim, da zares dobro spečeš šele v starejših letih, ko ti med prste zleze tisti pravi občutek, sem se tudi potratne lotila pod maminim nadzorom. Vsako leto nas namreč za praznike razvaja s kar petimi različnimi vrstami, tako da mi je s svojo modrostjo pomagala prizemljiti okuse, količine in me odvrnila od nepotrebnega kompliciranja. Biskvit tako spečemo samo enkrat in ne trikrat, pa tudi količinsko smo manj potratni. Več kot dovolj bo model za kruh, ki meri 30 x 15 x 10 cm.

 

 

Potratna potica z lešniki in pomarančo

 

Testo

 

  • 250 g moke
  • 125 ml mlačnega mleka
  • 15 g svežega kvasa
  • 25 g sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 1/4 žličke soli
  • 20 g raztopljenega masla
  • žlica ruma
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1/4 žličke soli
  • lupinica 1/2 pomaranče

Čokoladni biskvit

  • 3 beljaki
  • 120 g sladkorja
  • 3 rumenjaki + 3 žlice vode
  • 90 g moke
  • 10 g temnega kakava
  • 7 g pecilnega praška

Lešnikov nadev

  • 150 g sladke smetane
  • 300 g mletih lešnikov
  • 40 g sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 50 g kandirane pomaranče
  • sok in lupinica manjše pomaranče
  • po želji lahko še žlica lešnikovega namaza

Skutni nadev

  • 300 g skute z najmanj 30 % maščobe
  • 180 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • sok in lupinica manjše pomaranče
  • žlica ruma

Naredimo testo

  1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od teh 125 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Počakamo, da naraste, približno 15 minut.
  2. Dodamo preostanek mleka in vse druge sestavine za testo. Gnetemo približno 10 minut na majhni hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijema posode.
  3. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. Oblikujemo ga v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.

 

Biskvit

  1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač (v katerem bomo dokončali potico) obložimo s papirjem za peko.
  2. Beljake čvrsto stepemo s sladkorjem. Med mešanjem pri najmanjši hitrosti dodamo rumenjake z vodo in enakomerno umešamo.
  3. Zdaj ročno primešamo še mešanico moke, kakava in pecilnega praška.
  4. Prelijemo v pekač in pečemo 20–25 minut.
  5. Pečen biskvit previdno preložimo na ohlajevalno rešetko in odstranimo papir za peko. Ko se popolnoma ohladi, ga prerežemo na pol.

 

Nadeva

  1. Lešnikov nadev: smetano prelijemo v kozičko in zavremo. Dodamo vse druge sestavine in dobro pomešamo. Pustimo, da se ohladi.
  2. Skutni nadev: vse sestavine zmešamo z metlico. Ne mešamo preveč, skuta naj bo zrnata, da bo lepši tudi skutni sloj. Če bomo grudice popolnoma razbili, bo bela plast tanjša.

 

Zlaganje potice

  1. Pekač obložimo s papirjem za peko. Delovno površino ali prt malce pomokamo in testo razvaljamo v pravokotnik, dolg kot pekač.
  2. Z njim nato obložimo pekač, tako da testo visi čez obe daljši stranici, da bomo lahko na koncu potico z njim pokrili še na vrhnjem delu. Ni pa potrebe, da to naredimo še na krajših stranicah.
  3. Na testo namažemo polovico lešnikovega nadeva, nanj položimo polovico biskvita, prelijemo z vsem skutnim nadevom, pokrijemo z drugo polovico biskvita, namažemo s preostalim lešnikovim nadevom in zapremo s testom.
  4. Pustimo, da potica vzhaja še 15 minut.

 

Peka, ohlajanje, rezanje

  1. Pečemo 40–45 minut. (Pečica je že ogreta na 180 stopinj.)
  2. Ko je potica pečena, počakamo 15 minut, šele nato jo vzamemo iz pekača, ovijemo v prtič in vse skupaj postavimo na ohlajevalno rešetko.
  3. Režemo popolnoma ohlajeno. Najlepše rezine dobimo, če najprej odrežemo kos, debel približno 10 cm, in šele tega pravokotno razrežemo na manjše kose.

 

 

Priporočamo še: Nedeljska sladica: marmorni kolač donavski valovi

 

Datum Objave: 15.12.2021 ob 14:12

Več iz te teme:

velika nočslovenska kuhinjapoticapotratna potica

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.