Fokača z dobro mislijo

Zeliščarji pravimo, da smo dobro misel izgubili tistega dne, ko smo dobili pico.

Od »tistega dne« je ne imenujemo več tradicionalno slovensko, ampak ji pravimo origano. Z latinskim imenom Origanum vulgare se v njej tesno prepletata zdravilna rastlina in začimba. Čeprav gre za eno in isto stvar, ima ta več plati. To spoznate, če v spletni iskalnik odtipkate origano ali dobra misel (uporabite ctrl + shift + N, da vidite, kaj iščejo drugi). Pri prvem so zadetki večinoma povezani s picami in raznimi jedmi, slike pa kažejo zeleno rastlino. Pri drugem so zadetki večinoma vezani na zeliščarske pripravke in slike so polne vijoličaste barve. Pri kuhinjskem origanu torej večinoma uporabljamo liste, pri naši dobri misli pa liste in socvetja. Pa vendar, ker gre za dva pomena ene rastline, bi bilo prav, da tudi začimbo začnemo spet imenovati dobra misel.

Sestavine

– 500 g moke, 240 ml vode
– 10 dag kvasa
– pol žličke sladkorja, pol žličke soli
– 2 žlici oljčnega olja
– v slanico vložene oljke
– v olje vloženi suhi paradižniki
– groba piranska sol
– dobra misel

Priprava

1. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija.

2. Pripravimo kvasec: kvas nadrobimo v nekaj mlačne vode, dodamo sladkor in počakamo, da začne delovati.

3. Iz moke, kvasca, vode, soli in olja zgnetemo testo in ga na toplem vzhajamo, da dvojno naraste. Še enkrat pregnetemo in razvaljamo v več majhnih kruhov.

4. Obložimo jih z oljkami, paradižnikom, tako da jih nekoliko vtisnemo v testo. Pri suhih paradižnikih naj nas ne moti, da je nekoliko več olja kot ponavadi. Potresemo z dobro mislijo. Velike cvetove dobre misli nekoliko skrijemo v testo. Potresemo z zrni soli.

5. Pustimo nekaj minut, da se testo lepo napne, nato pečemo 10 minut.

Priporočamo še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki

Fotografija: Katja Rebolj

Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana