Hitre testenine s poletno zelenjavo

Lahkotne testeninice za vroč poletni dan naj bodo kar se da sproščene, neobremenjene, brezskrbne in zapeljive.

Največji prispevek italijanske kuhinje so nedvomno testenine. Že možno, da so nastale na Kitajskem in niso originalno italijanske, vendar med rezanci iz gorečega voka in špageti s paradižnikovo omako ne vidim prav nobene povezave. Nisem ljubiteljica testenin, prav res pridejo na vrsto le ob posebnih priložnostih, to je takrat, ko si zaželim, da je kosilo kuhano v čim krajšem času. A naredimo kar ene špagete, je stavek, ki ga vsi izgovarjamo v takšnih primerih. Če so pri roki dobra, po možnosti domača paradižnikova omaka, par listov sveže bazilike, morda česen, obvezno sveže mlet poper, oljčno olje, je to res najhitreje pripravljen krožnik. In ne nazadnje sploh ne tako slab.

Beseda o vrstah testenin

Okrog špagetov je seveda treba biti malo bolj natančen, če so malo debelejši, se jim reče spaghettoni, malo tanjšim spaghettini, še tanjši so vermicelli in najtanjši capellini. Bucatini so votli špageti, ploščati so linguine, tagliatelle ali širše fettuccine. Fino je poznati tudi prevode: špageti so vrvice (špage), capellini laski, vermicelli pa črvi. Testenine niso le dolge špage, režejo jih na vse možne načine, največkrat na kratke poševne kose, razvaljajo jih na trakove, zvijajo jih v gnezda, sposojajo si obliko školjk in polžjih hišic, dvojnih vreten, svedrov, metuljevih kril, pentelj, drobnih zvezdic. Pripadajo jim posebna imena, farfalle, fusilli, penne, rigatoni ali pa kar makaroni.

Durum

V Italiji se razume, da je za testenine najboljša, in najbrž bi se skregali in stepli, da je tudi edina prava, moka durum iz trde pšenice. V kakšnem klasičnem supermarketu bo tako na policah od spodnje do zgornje več metrov lepo poravnanih škatel testenin iz pšenice, ki se bodo najbolj razlikovale po oblikovanju embalaže in kakovosti moke. Med enim in drugim zrnom pšenice je lahko zelo velika razlika. Kje je žito zraslo, kako so ga pridelali, so na klasih posedale pikapolonice, kako so ga poželi in kje skladiščili, kdaj so ga mleli in kako dolgo je moka čakala, da se je spremenila v testenine. Teh informacij na škatlah praviloma ne bomo našli. Škoda, ker to o testeninah precej pove. Še največ si lahko pomagamo z oznakama eko in bio, ki zagotavljata vsaj to, da so brez sumljivih in večinoma škodljivih dodatkov. Lahkotne testeninice za vroč poletni dan naj bodo kar se da sproščene, neobremenjene, brezskrbne in zapeljive. Takšne imamo vsi najraje.

Sestavine za dva

– 200 g drobnih testenin (v tem receptu coralline)
– čebula
– 2 mladi bučki
– strok česna
– zrel paradižnik
– oljčno olje
– žlica kaper
– bazilika
– sol in poper

Priprava

1. Testenine skuhamo v približno pol litra slane vode al dente, ker se bodo še malo kuhale v omaki. Med kuhanjem skoraj vsa tekočina povre, kar ostane, odcedimo.

2. Čebulo nasekljamo. Bučki narežemo na velikost testenin. Paradižnik narežemo na kocke, česen stremo.

3. Na olju nežno popražimo čebulo, dodamo bučke, solimo in pražimo, da se malo zmehčajo – ne preveč. Dodamo paradižnik, kapre in strt česen ter odcejene testenine. Premešamo, pokrijemo in pustimo par minut.

4. Na krožniku potresemo z lističi bazilike, nameljemo poper in pokapljamo z oljčnim oljem.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitra in slastna kosila
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana