Kiš s kislim zeljem
Kiš je čudovita jed, v kateri lahko porabimo zelenjavo, sir in meso, ko nam ostajajo v hladilniku. Ker je zima čas kislega zelja, ki je vedno na zalogi, sem se spomnila recepta, za katerega so me navdušili v Franciji. Upam, da boste v okusih uživali tako kot jaz.
Priporočamo še: Čista osnova: dušeno kislo zelje s kranjsko klobaso
Kiš s kislim zeljem in kostanjem
- 230 g mehke moke
- 1 jajce
- 120 g masla
- 2 žlici hladne vode
- beljak za premaz
Nadev
- srednje velika čebula
- 100 g slanine
- 300 g kislega zelja
- 150 g kostanja pečenega ali kuhanega
- 6 brinovih jagod
- malo maščobe za praženje
Preliv
- 100 ml mleka
- 200 ml goste smetane
- 3 jajca
- sol
- poper
Priprava
1. Iz vseh navedenih sestavin, razen beljaka, zgnetemo gladko testo, ga pokrijemo s folijo in pustimo stati vsaj pol ure na hladnem.
2. Pečico segrejemo na 180 stopinj, pekač premera 24 do 26 cm namastimo.
3. Čebulo nasekljamo, prav tako slanino in začnemo pražiti na malo maščobe – nekaj je bo oddala tudi slanina –, nato dodamo kislo zelje, brinove jagode in dušimo samo na kratko, približno 5 minut. Odstavimo in vmešamo še kostanj.
4. V ločeni skledici pripravimo, torej premešamo, sestavine za preliv.
5. Pekač obložimo s testom, vsaj 2 cm naj bo visok tudi rob, in ga premažemo z beljakom.
6. Na testo stresemo pripravljeni zeljni nadev in povrhu enakomerno razporedimo preliv.
7. Pečemo 45–50 minut, malo ohladimo in ponudimo toplo.
Onaplus.si: S pitjem takega čaja se boste ubranili pred virusi