Kolač iz celih kuhanih pomaranč

To bo naš adut decembrskih praznikov.

Sestavine

– 2 bio pomaranči (35–40 dag)
– 10 dag koruzne moke
– 10 dag mletih olupljenih mandeljnov
– 8 dag bele moke, 3/4 zavitka pecilnega praška
– 4 jajca, 10 dag sladkorja
– 15 dag sladkorja v prahu
– 2–3 žlice pomarančnega soka
– pest sesekljanih pistacij

Priprava

1. Pečico razgrejemo na 180 stopinj.

2. Cele pomaranče damo v kozico in jih kuhamo 1 uro, voda naj počasi vre. (Ker rade plavajo, jih malo obtežimo, recimo s kakšnim manjšim lončkom, da so pod vodo.) Kuhane ohladimo, razkosamo, odstranimo pečke in vse skupaj zmeljemo v kašo.

3. Beljake stepemo s polovico sladkorja, rumenjake s preostalim.

4. Zmešamo koruzno moko, mlete mandeljne in navadno moko s pecilnim praškom.

5. V rumenjakovo zmes damo pomarančno kašo in počasi dodajamo moke in stepene beljake.

6. Pečemo v pomaščenem in pomokanem pekaču v obliki venca približno 40 minut.

7. Kolač oblijemo s sladkornim ledom, ki smo ga naredili iz sladkorja v prahu in pomarančnega soka. Sok prilivamo počasi, da ne bo obliv preredek. Povrhu posujemo še sesekljane pistacije.

Recept: Vojka Cijan
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar

Preberite še: Na obisku pri bralki – Vrzotarji dobrih ust in dobrega srca

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana