Korenčkova torta s pomarančnim kremnim sirom

Sladica brez sladkorja. No, rafiniranega sladkorja. To je čudovita pomladna torta, polna korenčkove in pomarančne svežine.

Srednje težka priprava, vzela vam bo 80 minut.

Korenčkova torta

  • 400 g bele moke
  • žlička sode
  • 4 žlice koruznega škroba
  • 1/2 žličke soli
  • žlička cimeta
  • po ščep mletih nageljnovih žbic in ingverja
  • žlička pecilnega
  • 400 g agavovega sladila
  • 4 jajca
  • 175 ml sončničnega olja
  • 450 g naribanega korenčka

Nadev

  • stevija v granulah (po okusu in moči)
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 80 g masla
  • 250 g kremnega sira
  • sok 1 pomaranče
  • 2 žlici mandljevega ali navadnega mleka
  • dodatek: naribana lupinica neškropljene pomaranče

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Namestimo dno in obod dveh pekačev premera okrog 20 cm.

2. V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine za biskvit.

3. Agavovo sladilo v mešalniku penasto stepemo z jajci, dokler ne dobimo gladke kreme. Dodamo jo k suhim sestavinah, vmešamo še drobno naribano korenje in premešamo toliko, da se sestavine povežejo in enakomerno razporedijo.

4. Testo razdelimo v pekača. Če imamo samo enega, bomo pač biskvit pekli dvakrat.

5. Pečemo 30 do 40 minut, dokler zobotrebec, ki ga potisnemo v sredino, ne ostane čist. Prestavimo na rešetko in ohladimo.

6. Kremni sir: najprej zmešamo stevijo in koruzni škrob, dodamo kremni sir, maslo, mleko in pomarančni sok. Dobro premešamo, da dobimo gladko kremo. Če je pretrda, prilijemo mleko po potrebi.

7. Sestavimo kolač: po potrebi zgornji del prvega biskvita odrežemo, da bo popolnoma raven. Razporedimo polovico kremnega nadeva. Pokrijemo z drugim biskvitom in rahlo pritisnemo, da se plasti spojijo. Preostali kremni namaz razporedimo obliv. Preden postrežemo, okrasimo z naribano pomarančno lupinico.

Namig: Stevija se po svoji moči zelo razlikuje, zato jo je treba dodajati previdno in vselej vsaj v dveh delih in potem po žličkah, dokler ne dosežemo okusa, ki nam je prijeten. V tem receptu nadomešča 250 g navadnega sladkorja.
Nadomestki imajo različno stopnjo sladkosti, zato velja pravilo: vedno si ogledamo opis na embalaži in dodajamo po žličkah, dokler ne dobimo okusa, ki nam prija.

Recept: Guliver/Stockfood
Fotografija: paulbinet/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed