Koromač iz pečice

Gomolji so okusni pečeni, kuhani, dušeni ali presni, lepo se ujamejo z drugo zelenjavo, sirom, mesom, ribami.

Koromač v naši kulinariki ni posebno razširjen, čeprav bi si to zaslužil. Seme uporabljamo kot začimbo, gomolje kot vsestransko uporabno zelenjavo. Treba je vedeti, da gre za dve rastlini, pri navadnem koromaču uporabljamo gomolje, pri sladkem semena. Prvi je enoletna, drugi dvoletna rastlina, dobro uspevata tudi pri nas. Semena uporabljamo za čaje in kot začimbo pri sladkih in slanih jedeh, gomolje lahko kuhamo, dušimo, pečemo ali uživamo presne. Drobno nasekljane gomolje in mlade poganjke narežemo v solato ali jih dodajamo k zelenjavnim ali sirnim namazom, dobro se podajo k juham, ribam in mesu.

Sestavine (za 4 osebe)

– 4 gomoljni koromači
– 4 paradižniki
– 200 g sira (na primer gavda)
– 150 g naribanega parmezana
– sol, poper
– muškatni orešek
– olje

Priprava

1. Koromač očistimo in ga v slani vodi kuhamo približno petnajst minut. Ohladimo in narežemo na večje kose (četrtinke). Z narezano stranjo navzgor naložimo v pomaščen pekač.

2. Sir grobo nastrgamo in potresemo po koromaču. Paradižnik narežemo na kolobarje in jih naložimo na koromač.

3. Rahlo začinimo s poprom in muškatnim oreškom. Potresemo s parmezanom in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj.

4. Pečemo, dokler se sir ne razpusti in dobi lepe zlato rumene barve. Postrežemo kot toplo predjed ali prilogo h glavni jedi.

Preberite še: Babičin namig, kako rešiti prismojen riž

Recept: A. K.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed