Kostanjev marmorni kolač
Odpri galerijo
A+ A-
Je lep, sončen dan? Kostanj čaka v gozdu! In iz njega lahko pričaramo klasiko med kolači, ki ima jesenski pridih.
Sestavine
- 5 jajc
- 200 g masla
- 160 g belega sladkorja
- lupinica 1 limone
- zavitek vaniljevega sladkorja
- 250 g moke
- žlička pecilnega praška
- 2 žlici nesladkanega kakava
Kostanjeva krema
- 450 g olupljenega kuhanega ali pečenega kostanja
- 2–3 žlice ruma (po okusu)
- malo cimeta
- 3 žličke sladkorja (ali po okusu)
- 250 ml mleka
Priprava
1. V kozico nalijemo mleko, dodamo vse druge sestavine za kostanjevo kremo in pustimo, da zavre; nato odstavimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Počakamo, da se ohladi.
2. Pečico vključimo na 180 stopinj in pripravimo podolgovat pekač: premažemo ga z maslom in potresemo z moko ali drobtinami.
3. Jajca ločimo. Polovico sladkorja stresemo k rumenjakom in polovico k beljakom, nato stepamo beljake toliko časa, da se sneg začne svileno svetiti.
4. K rumenjakom s sladkorjem dodamo maslo in na hitro stepemo, nato dodamo lupinico limone, vaniljev sladkor, moko, pecilni prašek in beljake ter premešamo, da dobimo gladko testo za biskvit.
5. V testo vmešamo še 300 g kostanjeve kreme.
6. Razdelimo ga na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Belo testo nato vlijemo v pekač in povrhu razporedimo temno testo ter z vilicami nežno naredimo vzorec v obliki osmice.
7. Pečemo 45 minut, nato ohladimo skoraj do konca v pekaču.
Namig: Kostanjeve kreme vam bo ostalo. Ali ni krasno? Že imate sladico za naslednji dan: naložite jo v kozarce in shranite v hladilnik ali dodajte malo smetane ali čežane in ponudite kot samostojno sladico.
Priporočamo še: Sočna čokoladna torta z rumovimi ježki
Datum Objave: 25.10.2021 ob 08:10