Odprta Kuhinja

Kostanjev marmorni kolač

Odpri galerijo
A+   A-
Je lep, sončen dan? Kostanj čaka v gozdu! In iz njega lahko pričaramo klasiko med kolači, ki ima jesenski pridih.


Sestavine



  • 5 jajc

  • 200 g masla

  • 160 g belega sladkorja

  • lupinica 1 limone

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • 250 g moke

  • žlička pecilnega praška

  • 2 žlici nesladkanega kakava


Kostanjeva krema

  • 450 g olupljenega kuhanega ali pečenega kostanja

  • 2–3 žlice ruma (po okusu)

  • malo cimeta

  • 3 žličke sladkorja (ali po okusu)

  • 250 ml mleka


Priprava


1. V kozico nalijemo mleko, dodamo vse druge sestavine za kostanjevo kremo in pustimo, da zavre; nato odstavimo in s paličnim mešalnikom pretlačimo. Počakamo, da se ohladi.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj in pripravimo podolgovat pekač: premažemo ga z maslom in potresemo z moko ali drobtinami.

3. Jajca ločimo. Polovico sladkorja stresemo k rumenjakom in polovico k beljakom, nato stepamo beljake toliko časa, da se sneg začne svileno svetiti.

4. K rumenjakom s sladkorjem dodamo maslo in na hitro stepemo, nato dodamo lupinico limone, vaniljev sladkor, moko, pecilni prašek in beljake ter premešamo, da dobimo gladko testo za biskvit.

5. V testo vmešamo še 300 g kostanjeve kreme.

6. Razdelimo ga na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Belo testo nato vlijemo v pekač in povrhu razporedimo temno testo ter z vilicami nežno naredimo vzorec v obliki osmice.

7. Pečemo 45 minut, nato ohladimo skoraj do konca v pekaču.
Namig: Kostanjeve kreme vam bo ostalo. Ali ni krasno? Že imate sladico za naslednji dan: naložite jo v kozarce in shranite v hladilnik ali dodajte malo smetane ali čežane in ponudite kot samostojno sladico.

Priporočamo še: Sočna čokoladna torta z rumovimi ježki
Datum Objave: 25.10.2021 ob 08:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj