Sočna čokoladna torta z rumovimi ježki

Kot iz starih časov. Bogata, polna in zelo pregrešna.

Današnjo torto prav povzdigne čokoladni ganache, ki je bolj svilen in svež od običajnega, saj je narejen kar s kislo smetano. Biskvit, za katerega umažete le eno posodo in sestavine preprosto zmešate na roke, ne zraste v »Šmarno goro«, temveč ostane tam, kjer mora, in v sebi ohrani sočnost, ki jo tako pogosto pogrešamo pri čokolad­nih tortah. Pomembno pa je, da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo, preden se lotite dela. Pa da ne pozabimo: še skriven adut ima ta čokoladna torta – zastavljena je tako, da iz nje nastane še poln krožnik rumovih ježkov.

Torta bo najboljša, če jo boste čez noč pustili v hladilniku in ponudili šele naslednji dan.

Čokoladna torta

Vse sestavine naj bodo sobne temperature.

Biskvit

  • 250 g moke
  • 200 g sladkorja za peko
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 70 g kakava
  • 2 žlici instantne kave
  • žlička sode bikarbone
  • pol žličke pecilnega praška
  • ščep soli
  • 4 jajca (če imate L, uporabite 3)
  • 200 ml mleka
  • 250 g kisle smetane
  • 100 ml olja

Ganache

  • 400 g zdrobljene temne čokolade (največ 75 % kakava)
  • 500 g + 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici ruma

Drugo

  • 100 ml vode + 2 žlici ruma
  • 3 žlice ruma
  • 2 žlici kisle smetane
  • čokoladne mrvice

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj. Dva okrogla pekača premera 20 cm obložimo s papirjem za peko. Oboda ne mažemo z oljem.

2. V večji posodi z metlico dobro pomešamo vse suhe sestavine za biskvit.

3. V manjši posodi gladko zmešamo mokre sestavine in jih med mešanjem vlivamo v suhe. Pazimo, da ves čas mešamo v samo eno smer, sicer bomo naredili grudice, in ker se bomo potem dlje ukvarjali s pripravo mase, bo biskvit zbit.

4. Testo enakomerno razdelimo v oba pekača, z njima nekajkrat udarimo ob pult, da se znebimo zračnih mehurč­kov. Pečemo 40 minut. Če je pečica zelo močna, raje že 5 minut prej z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno.

5. Ko sta biskvita pečena, ju vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, nato pa ju iz pekača preložimo na ohlajevalno rešetko, da se popolnoma ohladita.

6. Pripravimo ganache: v skledo damo kislo smetano, ki mora biti sobne temperature. Nad vodno kopeljo raztopimo 400 g čokolade. Nato 300 g tekoče čokolade takoj prelijemo na 500 g kisle smetane, dodamo rum in s silikonsko spatulo vse skupaj zmešamo v homogeno kremo. Ta bo že v nekaj minutah na pultu postala lepo in ravno prav gosta.

7. Ohlajena biskvita prerežemo na pol, da dobimo 4 plasti. Tisti, ki sta bili v pekaču zgoraj in imata rob rahlo zaobljen, bomo uporabili takole: eno bomo imeli za prvo plast torte, tako da bo zaobljeni del položen na tortni kartonček, servirni krožnik oziroma tortni podstavek, karkoli že boste uporabili. Tako bodo vse notranje plasti v prerezu popolnoma ravne. Drugo odložimo na stran, da bomo iz nje naredili ježke.

8. Zmešamo vodo in rum za navlažitev biskvita.

9. Prvo plast navlažimo s čopičem in namažemo s tretjino kreme. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita, spet navlažimo in namažemo z drugo tretjino kreme. Prekrijemo s tretjo plastjo, navlažimo in tanko premažemo s kremo. Preostanek kreme shranimo za premaz oziroma okrasitev. (Torto lahko tako kot jaz zlagate v nastavljivem obroču, saj krema ne bo uhajala, plasti pa bodo enakomernejše.)

10. Torto damo v hladilnik, najbolje čez noč, da se lepo ohladi, prepoji in učvrsti.

11. Iz četrte plasti biskvita naredimo ježke. Nadrobimo ga v skledo, dodamo kislo smetano, preostalih 100 g stopljene čokolade, rum in dobro premešamo. Oblikujemo v kroglice, te pa povaljamo v čokoladne mrvice.

12. Ohlajeno torto obmažemo s preostankom ganacha (tega boste imeli pospravljenega v hladilniku, zato ga morate pravočasno dati na sobno temperaturo, nato pa dobro premešati, da bo spet mazav) in vrnemo v hladilnik za nekaj minut, da se učvrsti. Okrasimo z ježki.

Priporočamo še: Rulada s skrivno sestavino za odličen biskvit in popestritev nadeva (VIDEO)
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed