Kruh iz buče

Vlažen poln kruh z bučnim pirejem in polento, ki bi mu skoraj lahko rekli pogača.

Sestavine za en hlebec

Nastavek
– 30 g starterja
– 150 g bučnega pireja
– 100 g bele moke
– 30 g tekočine, v kateri se je kuhala buča

Testo
– 300 g vode
– 400 g bele moke
– 100 g polnozrnate moke
– 10 g soli
– 200 g kuhane polente
– 100 g bučnih semen
– 50 g rozin

Za posipanje
– riževa moka ali pšenična ostra moka

Priprava

1. Zjutraj pripravimo nastavek za popoldansko peko. Kos rumene buče olupimo, izdolbemo sredico, narežemo na kose in skuhamo. Dobro odcejeno pretlačimo v gost pire. Tekočino prihranimo. Res je pomembno, da pire ni voden. Za nastavek zmešamo 150 g bučnega pireja, 100 g bele moke in 30 g ohlajene tekočine, v kateri se je kuhala buča.

2. Nastavek naj počasi fermentira vsaj tri ure, zaželeno pa še dlje, celo do šest ur.

3. Pred peko skuhamo gosto polento, takšno, da bi jo lahko rezali, ko se ohladi. Za 200 g kuhane polente potrebujemo približno 100 g suhe polente, kar je odvisno od vrste polente in od tega, kako je mleta.

4. V večji skledi ugnetemo starter in vse sestavine za testo. Ni treba pretirano gnesti, le toliko, da se sestavine povežejo in da je testo gladko. Pustimo ga v skledi in ga pokrijemo, najbolje s pokrovko, ki se prilega skledi.

5. Čez pol ure testo z eno roko razvlečemo, kot bi ga želeli raztegniti, in razvlečen del zapognemo čez testo. Skledo nato obrnemo in naredimo tako še na drugem delu testa. Čez pol ure postopek ponovimo. Ker bo testo že bolj elastično, bo šlo že lažje. Lahko ga bomo bolj in večkrat raztegnili. Še čez pol ure stresemo testo na dobro pomokano površino in ga s sukanjem oblikujemo v hlebček. Ne gnetemo.

6. Pripravimo vzhajalno košarico. V njo damo laneno kuhinjsko krpo, obilno posuto z riževo ali ostro moko. Hlebček preložimo v košarico in narahlo pokrijemo z vogali krpe. Kruh vzhaja na sobni temperaturi približno tri ure, če ga damo v hladilnik, osem do deset. Počasno vzhajanje je boljše.

7. Kruh pečemo v posodi s pokrovom. Pečico in pekač ogrejemo na 230 stopinj. Hlebček zvrnemo v pekač, tako da je zgornja stran spodaj. Večkrat ga zarežemo. Po pol ure peke damo pokrov stran in pečemo še 10 minut.

Priporočamo: Devet najbolj umazanih kuhinjskih kotičkov po mnenju zdravstvenega inšpektorja

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed