Odprta Kuhinja

Kruh: Pet najboljših receptov naših bralcev

Na fotografiji: polnozrnata pletenka (zgoraj) in kruh iz kefirja (spodaj)<strong
Odpri galerijo
A+   A-
Kruh ima neverjetno sposobnost, da človeka pritegne k sebi.



Če ne verjamete, poglejte na razna družbena omrežja, koliko družabnosti, zanesenjaštva in zgodb se spleta okrog njega. Februarja smo vas prosili, da nam poveste, kako ga vi pečete doma. Da nam pošljete kak res izviren recept. Kakšen pisan nabor smo dobili! Od kuhanega do takega z drugačnimi vrstami moke in s sredstvi za vzhajanje, ki jih res nismo poznali.
Priporočamo še: Jutri nikar ne zamudite prispevka, v katerem bo Bine Volčič odgovoril na vaša vprašanja o kruhu!

Bombetke iz divjega riža


Za 8 bombetk in prvo mesto v skupni razvrstitvi. 1. mesto za recept Tine Smodiš.

ni podpisa
ni podpisa


Sestavine

- 400 g ostre moke
- 100 g moke iz divjega riža
- vrečka suhega kvasa (7 g)
- 30 g sladkorja, 12 g soli
- 3 žlice olja
- po 1 dl vode in mleka

Priprava

1. V skodelici v mlačni vodi raztopimo malo sladkorja. Potresemo s suhim kvasom in pustimo stati približno 10 minut, da začnejo kvasovke delovati.

2. V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo sladkor, sol in v sredini naredimo jamico. Vanjo zlijemo kvasec, mleko, vodo in olje. Vse skupaj ugnetemo v gladko testo – če je presuho, dodamo še žlico olja.

3. Testo iz sklede stresemo na pomokano površino in ga pregnetemo, nato oblikujemo v kepo, položimo v skledo in pokrijemo z vlažno krpo.

4. Vse skupaj damo na toplo (čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora). Skledo s testom lahko damo tudi v pečico, ogreto na 50–60 stopinj. (Testo imamo pokrito, da se ne izsuši. Sama sem si pomagala tako, da sem v pomivalno korito natočila toplo vodo in vanjo položila skledo s testom.)

5. Vzhaja naj približno uro do uro in pol.

6. Vzhajano testo stresemo na desko in ga spet gnetemo, nato ga razdelimo na 8 enakih delov. Iz njih oblikujemo kroglice, ki jih na koncu povaljamo v nekaj kapljicah olja.

7. Kroglice pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno uro. Potem jih premažemo z vodo, zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in damo v pečico, ogreto na 200 stopinj, na srednje vodilo.

8. Pečemo približno 15 minut, nato pa temperaturo zmanjšamo na 190 stopinj in pečemo še približno 10 minut. Ko so bombetke pečene, jih poškropimo z vodo in pokrijemo s krpo (tako dobimo mehkejšo skorjo). Lahko pa jih 10 minut pred koncem pečenja premažemo s stopljenim maslom.
Namig: Riž za moko se da lepo zmleti tudi v kavnem mlinčku.

Kuhan kruh


Zelo mehak, teža kruha iz teh sestavin 950 g. Drugo mesto za Brigito Majcen Peklar.

ni podpisa
ni podpisa


Sestavine

Testo
- 290 g polnozrnate moke po izbiri, kocka kvasa
- lonček kisle smetane (150 g), 2 lončka tople vode
- vrečka pecilnega praška (13 g), ščep sladkorja, soli
Kopel
- 1 l vode, 2 dl svetlega piva
- 2 žlici rjavega sladkorja, žlica sode bikarbone

Priprava

1. Najprej naredimo kvasec v posodi, v kateri bomo mesili: iz tople vode, kvasa, sladkorja in malo moke. Ko se pojavijo mehurčki, dodamo lonček kisle smetane, preostanek moke s pecilnim praškom in lonček tople vode ter ščep soli. Zamesimo, da dobimo prožno testo.

2. Testo pokrijemo z vrečko in damo v hladilnik. Ko naraste ga pregnetemo, da izločimo pline, ki so nastali. Zdaj damo testo v cedilo, lonec, ki ima luknjice. Lonec lahko malo namažemo z maslom, da kruh lažje odstranimo iz posode, ko je kuhan. Pustimo, da vzhaja še približno uro do dve.

3. Ko doseže lepo obliko, si pripravimo večji lonec, v katerega bomo dali kruh s cedilom. Najprej zmešamo vse sestavine, ki so potrebne za kopel, počakamo, da nastane reakcija s sodo, ko začne kopel vreti, položimo cedilo (lonec) s kruhom in počasi kuhamo približno 3 ure. (Indukcijska plošča – 5, lonec premera 28 cm.) Vmes dolivamo vodo, da nam ne povre. Posodo pokrijemo, da se ustvarja para. Če se pojavijo kapljice na pokrovki, jo dvignemo, pobrišemo in spet pokrijemo.
Namig: Naštete sestavine za vodno kopel nam omogočijo lepo rjavo barvo kruha. Kruh je zelo mehak, penast.

Koruzni kruh brez glutena


Tretje mesto za Beti Lunder in zahvala za razširjanje obzorij.

ni podpisa
ni podpisa


Sestavine

- 250 g koruzne moke, 120 g prosene moke, 250 g Schar mixB
- žlica indijskega tropotca, 100 g kvasne vode, 600 g vode, sol

Priprava

1. Priprava kvasne vode: v litrsko steklenico damo pest opranih rozin in tri velike datlje, žlico rjavega sladkorja in toliko vode, da je steklenica polna do treh četrtin. Zapremo in postavimo na toplo mesto. Večkrat na dan pretresemo, odpremo in spet zapremo. Po nekaj dneh je voda polna mehurčkov (peni se kot peneče vino) in primerna za uporabo. Precedimo in shranimo v hladilnik. Enkrat na teden jo »nahranimo« z žličko sladkorja, dokler je ne porabimo.

2. Za kruh najprej zvečer pripravimo kvasec: 100 g kvasne vode in 120 g prosene moke zmešamo, pokrijemo s papirnato brisačko in pustimo na toplem čez noč.

3. Zjutraj zmešamo 250 g koruzne moke in žlico indijskega tropotca, zalijemo s 500 g vode in dobro premešamo z metlico. Dodamo kvasec, 100 g vode in 250 g moke Schar mixB ter premešamo s kuhalnico (če je testo premehko, dodamo še malo moke). Pokrito pustimo počivati eno uro.

4. Solimo in dobro pregnetemo. Oblikujemo hlebček, ga malo pomokamo in damo pokritega vzhajat v pomokano košarico.

5. Pečico ogrejemo na 240 stopinj. Kruh pečemo 30 minut v pokriti posodi na 230 stopinjah in še 15 minut odkritega na 220 stopinjah.
Namig: Kruh je mehak, sočen in se ne drobi.

Kruh iz kefirja v minuti


4. mesto. Za pekač 13 x 22 cm – in dodatnih 24 ur za vzhajanje.

Na fotografiji: polnozrnata pletenka (zgoraj) in kruh iz kefirja (spodaj)<strong
Na fotografiji: polnozrnata pletenka (zgoraj) in kruh iz kefirja (spodaj)


Sestavine

- 350 g domačega kefirja s tekočino
- 120 g ovsenih kosmičev
- 250 g polnozrnate moke
- 1 dl tople vode
- ščep soli

Priprava

1. Vse sestavine s kuhalnico premešamo, damo v model, ki smo ga obložili speki papirjem. Po vrhu posujemo nekaj ovsenih kosmičev. Pustimo vzhajati 24 ur na sobni temperaturi.

2. Kruh položimo v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pečemo 10–15 minut, da dobimo lepo rjavo skorjico, nato znižamo temperaturo na 150 stopinj in pečemo še približno 40 minut.

3. Kruh vzamemo iz posode, odstranimo peki papir in pokrijemo, da se ohladi.
Namig: Kruh nima kislega okusa, v primerjavi s tistim, ki je narejen z drožmi. Tudi po nekaj dneh ostane svež in se ne izsuši. Potrebuje več časa, da kefir naredi svoje. Vredno poskusiti.

NASVET: Preden damo kruh v pečico, ga z jedilnim nožem večkrat prebodemo, da spustimo zrak iz testa.

Polnozrnata pletenka


5. mesto za Heleno Boruta. Dober okus in lepa oblika.

Sestavine

- 20 dag pirine moke
- 25 dag ržene moke
- 10 dag sončničnih semen
- kocka kvasa, žlička sladkorja
- 1/2 žlice soli
- 1 dl toplega mleka, 3 dl mlačne vode
- posip: po 10 dag lanenega semena, lanu, ovsenih kosmičev, jajce

Priprava

1. Kvas naj vzgaja v 1 dl toplega mleka, v katerega smo dodali žličko sladkorja.

2. Zmešamo vso moko in sončnična semena. Zamesimo z vodo, dodamo vzhajani kvas in mesimo 10–15 minut.

3. Testo damo počivat v posodo za vzhajanje ali pod prtiček na toplo, da naraste na dvojno količino.

4. Nato ga spet pregnetemo in oblikujemo pletenko. Na koncu jo premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s semeni.

5. Pletenko damo v lončen pekač v mrzlo pečico, ki jo ob tem nastavimo na 200 stopinj. Pečemo od pol ure do 45 minut.

6. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo s krpo, da se počasi hladi.
Preberite še: Pet najboljših receptov bralcev: Kuhali ste klobase, krače in šunke

Fotografije: Uroš Hočevar
Datum Objave: 15.3.2018 ob 10:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: