Kruhovi cmoki z ohrovtom in sirovo omako

Ne moremo se odločiti, je ta jed dietna in postna ali pač zelo krepka. Kaj pa vi mislite?

Za 8–10 cmokov. Priprava: 15 minut, čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

  • 500 g starega kruha
  • pol glave ohrovta
  • 2 jajci, sol, muškatni orešček
  • 2–3 dl mleka
  • 2,5 dl smetane za kuhanje
  • 200 g sira (potrdi ali trdi sir)

Priprava

1. Star kruh narežemo na kocke.

2. Mleko zavremo in z njim prelijemo kruhove kocke, da se namočijo. Premešamo.

3. Ohrovt očistimo, odstranimo stržen in debelejše listne žile ter narežemo na trakove.

4. Stresemo v lonec in prelijemo s kropom. Počakamo kakšnih pet minut, da se ohrovt omehča, nato ga odcedimo in razrežemo še malenkost bolj na drobno.

5. Ohrovt vmešamo med kruh, dodamo začimbe in razžvrkljani jajci. Dobro premešamo, da dobimo primerno zmes, ki jo lahko oblikujemo v cmoke. Če smo naredili premokro, dodamo žlico ali dve drobtin, v nasprotnem primeru prilijemo še malo mleka.

6. V širokem loncu zavremo slano vodo. Oblikujemo cmoke in jih postopno polagamo v vrelo vodo. Počasi kuhamo 15 minut. Voda sme le rahlo vreti.

7. Za omako v kozico nalijemo smetano, jo razredčimo z vodo ali mlekom in segrejemo. Malo pred koncem stresemo vanjo nariban sir in počakamo, da se raztopi. Čim prej ponudimo s kuhanimi cmoki in bogato sezonsko solato.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed